Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber, Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta, kapalı bölge Maraş’ın yeniden inşası ve açılmasının, Kıbrıs sorununun çözümüne paralel bir süreç olarak sürdürülmesi görüşünü ortaya koydu.

Siber söyleşisinde özetle, Kıbrıs sorununun iki toplumlu iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon temelinde çözülmesini desteklediğini ve perspektifinin temelini Ortak Açıklama’nın oluşturduğunu ifade ederek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerden çekilerek hata yaptığını, çekilmek yerine krize çözüm bulmaya çalışması gerektiğini belirtti.

Siber, kapalı bölge Maraş konusundaki görüşünün sorulması üzerine ise, uzmanlara göre Maraş’ın yeniden inşasının 5 ila 7 yıl alacağını, kendisinin hedefinin de Maraş’ın yeniden inşası tamamlanmadan Kıbrıs sorununu çözmek olduğunu vurguladı.

Müzakerelerin başlamasıyla birlikte Maraş için BM gözetiminde ortak bir komite kurulmasını önerdiğini belirten Siber, Maraş’a ayrı bir başlık olarak odaklanmayı hedeflediğini ifade etti.

Siber, Kıbrıs sorununun artık Kıbrıs Türk halkı için öncelik teşkil etmediğini, 50 yıllık bir sorun olmasından ötürü halkın yorulduğunu kaydederek, Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini ve Kıbrıslı Türklerin çözüme ihtiyaçları olduğunu bilmeleri gerektiğini belirtti.

Siber ayrıca, Kıbrıslı Rumların doğal gaza sahip oldukları için çözüme ihtiyaçları olmadığı şeklindeki kanıya da katılmadığını, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamazsa adanın doğal zenginliklerinin gelirlerinin kullanılamayacağını kaydetti.

Söyleşisinde mülkiyet konusuna da değinen Siber, mülkün temel insani konu olduğunu ve Kuzey’de bir komitenin bu temelde faaliyet göstererek mülklerin sahiplerini tazmin ettiğini ifade ederek, mülkiyet sorununun tazminatlar ve mülk takasıyla çözülmesini önerdiğini de vurguladı.

Futboldaki gelişmelerin sorulması üzerine ise Siber, KKTC’deki derneklerin izolasyona tabi tutulmasına karşı olduğunu ve Kıbrıs Rum tarafının soruna güven yaratıcı önlem olarak bakması gerektiğini ifade etti.

Siber ayrıca, Türkiye’yle ilişkilerde karşılıklı saygı olması gerektiğini, izolasyonlar sebebiyle elbette Türkiye’yle özel ilişkilerin bulunduğunu ve Türkiye’nin KKTC’yi ekonomik olarak desteklemesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.