Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki enerji zirvesinin bugün, Atina’da yapılacağı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, üç ülkenin enerji bakanlarının ikili görüşme de yapacaklarını ve İsrail ile Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki doğalgazın Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya taşınmasını tartışacaklarını yazdı.

Gazete, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in dün, İsrail basın-yayın organlarına yaptığı açıklamada, İsrail’in hedefinin, doğalgazı bölgedeki ülkelere ve Avrupa’ya taşımak olduğunu; bunun yanı sıra yeni hidrokarbon yatakları keşfetmeyi hedeflediklerini söylediğini kaydetti.

Ürdün ile İsrail arasında Pazartesi günü imzalanan enerji anlaşmasından da bahseden Steinitz, bu anlaşmayla İsrail’in, Ürdün’ün elektrik üretimi için gereken yakıtın ana tedarikçisi olduğundan bahsetti.

SİLİKİOTİS: “AB KIBRIS’TAN LNG İSTİYOR”

Öte yandan Politis gazetesi de, Avrupa Parlamentosu Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi’nin hazırladığı “AB Stratejisi” ile ilgili raporda, AB’nin, Güney Kıbrıs’a yapılacak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminaline destek vermesinin öneminden bahsedildiğini yazdı.

Terminale AB tarafından verilecek desteğin önemine, AKEL’in Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Neoklis Silikiotis’in girişimiyle vurgu yapıldığını belirten gazete, raporda, iç enerji kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik bütünlüklü bir önerinin ileri götürülmesinin önemli olduğunun ifade edildiğini kaydetti.