Simerini gazetesine göre, Oettinger, Silikiotis’le yaptığı görüşmede, Akdeniz’de keşfedilen önemli enerji yataklarına işaret ederek, AB’nin, enerji güvenliğiyle ilgili Avrupa stratejisi çerçevesinde Doğu Akdeniz’deki ülkelerle işbirliği yapması gerektiğine değindi.

Silikiotis ise, AB’nin, enerji güvenliği konusunda Güney Kıbrıs’ın oynadığı rolün farkında olmadığını söyledi.

AB’nin, Güney Kıbrıs aracılığıyla Doğu Akdeniz’deki ülkelerle işbirliği yapabileceğini vurgulayan Silikiotis, komisyonun enerji güvenliğiyle ilgili ekim ayında yayımlanması beklenen açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın oynayabileceği role özel atıfta bulunmasına katkı sağlaması için Oettinger’e teşviklerde bulundu.

Fileleftheros gazetesi ise AKEL’in Avrupa Parlamentosu  Milletvekili Takis Hacıgeorgiu’nun, katıldığı bir konferansta Güney Kıbrıs ve Doğu Akdeniz havzasındaki hidrokarbon yataklarının önemine dair Oettinger’e soru yönelttiğini yazdı.

Habere göre, AB’nin Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon ruhsatları verme ve çıkarma sürecini takip ettiğini ve mümkün olduğunca hizmetler sunduğunu söyleyen Oettinger, Güney Kıbrıs’ın hidrokarbonları en iyi şekilde değerlendirmesi için karar vereceği altyapının öneminden söz etti.

Oettinger, Güney Kıbrıs’ın enerji rezervleri konusunun herkesin yararına olabileceğine ve yatakların, AB’nin karşı karşıya olduğu enerji sorunlarına orta vadede takviye sağlamak açısından devasa olanaklar sunduğuna dikkat çekti.