AKEL’in Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Neoklis Silikiotis, hidrokarbon alanındaki perspektiflere işaret ederken, Rum Hükümeti’nin enerji alanındaki icraatlarını eleştirdi.

Politis gazetesine konuşan Silikiotis, Güney Kıbrıs’ın “Sözde Münhasır Ekonomik - MEB” bölgesi ve Akdeniz bölgesinde keşfedilen doğalgaz yataklarıyla Güney Kıbrıs’ın, doğalgazla Avrupa’yı besleyebilecek bölgesel enerji merkezi haline gelebileceğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümüyle adanın, Türkiye’ye de ihtiyaçları için doğalgaz verebileceğini belirten Silikiotis, bölgede barış ve istikrarın hakim olmasının Türkiye’nin de yararına olacağını, bölgede enerji güvenliğinin güçlenmesine ve ekonomik refaha katkıda bulunacağına vurgu yaptı.

Enerji başlığının, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye için önemli bir faktör olduğundan da söz eden Silikiotis, Türkiye’nin, enerji planlarını hayata geçirmesi ve Avrupa sürecini sürdürmesi için olumlu rol oynaması ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması gerektiğinin farkında olduğunu öne sürdü.

Silikiotis, öte yandan Rum Hükümeti’nin enerji alanındaki faaliyetlerinin parça parça olduğunu ve bütünlüklü bir enerji stratejisine dayanmadığı eleştirilerinde bulundu.

Bugün Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde ruhsatlara sahip olan şirketlerin sözleşmelerinin, yükümlülükler yerine getirilmeden yenilendiğini söyleyen Silikiotis, bunun yanı sıra sözleşmeler yenilenirken siyasi partiler ve Meclis’in bilgilendirilmemesinden şikayet etti.

Brüksel’in kalbinde olan bir kişi olarak oradaki yetkililerin Kıbrıs sorunundaki görüşlerinin sorulması üzerine ise Silikiotis, bugünkü koşulların, bugüne kadarki en elverişli koşullar olduğuna dair bir iyimserliğin hakim olduğunu belirtti.

Ancak bunun müzakereler masasında da kanıtlanması gerektiğini bildiklerini söyleyen Silikiotis kendilerinin sürekli komiserler, parti liderleri ve milletvekilleriyle görüşerek Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgiler verdiklerini ifade etti.