Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’in, ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty ile dün bir araya geldiği haber verildi.

Görüşmede, Türkiye’deki gelişmelerin yanı sıra karşılıklı ilgi konusu teşkil eden uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu yazan Fileleftheros, yapılan resmi açıklamaya dayanarak, görüşmede iki ülke arasındaki parlamento ilişkilerinin güçlendirilmesi arzusunun taraflarca teyit edildiğini de belirtti.

Gazete, görüşmede, iki ülkenin özellikle ekonomi ve yatırım alanlarındaki ikili ilişkilerinin güçlendirilmesi olanaklarının ele alındığını da kaydetti.

ŞİLLURİS, İRANLI BÜYÜKELÇİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan gazete, İran’ın Güney Lefkoşa’daki Büyükelçisi Dr. Reza Zarib’in de dün Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ile bir araya geldiğini yazdı.

İranlı Büyükelçi Zarib’in,  “Kıbrıs’ın birlik-beraberliğine destek belirttiğini” yazan gazete, Şilluris’in ise görüşmede ikili ilişkiler, özellikle iki ülkenin parlamentoları arasındaki ilişkilere değindiği. Silluris’in ayrıca ilişkilerin, iki ülkenin ve halkının yararına olacak şekilde güçlenmesine hazır olduklarını ifade etti.

İranlı Büyükelçinin Şilluris’i, İran Meclis Başkanı Ali Ardeshir Larijani adına resmi olarak İran’a davet ettiğini de kaydeden gazete, İran’ın “Kıbrıs birlik beraberliğine olan desteğini” teyit eden Zarib, Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini umduğunu ifade ettiğini yineledi.

Dr. Zarib’in, iki ülke arasındaki ilişkilerin eğitim, sağlık ve girişimcilik dahil çeşitli alanlarda geliştirilmesi olanaklarına işaret ettiğini de ifade eden gazete, görüşmede, uluslararası mesele ve gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunulduğunu yazdı.

Gazete, son olarak, görüşmede geniş bölgedeki güvenlik ve istikrar için diyalogun sahip olduğu rolün öneminin altının çizildiğini de ekledi.