Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında başlayan çözüm müzakerelerinin ilk başta “temkinli iyimserlik” yaratmasına karşın Türk yetkililerin ve Akıncı’nın açıklamalarının  “hayal kırıcı olduğunu” öne sürdü.

Simerini “Türkiye’nin Sorumluluğu Büyük” başlıklı haberinde, Şilluris’in, Avrupa Halk Partisi’nin “Avrupalı Demokratik (üniversite) Öğrenciler” (EDS) örgütünden kalabalık bir heyete, Rum meclisinin genel kurul salonunda “Kıbrıs sorununu,  MEB’deki tehditler hakkında bilgi” verdiğini yazdı.

Şilluris’in Kıbrıs sorunuyla ilgili bilinen Rum tezlerini tekrarladığı konuşmasında Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’indeki egemenlik haklarına” itiraz ettiğini ve periyodik gerilimler yarattığını” da iddia etti; Rum yönetiminin sözde egemenlik haklarını uluslararası hukuk çerçevesinde kullandığını savundu.

Şilluris “Başkan Anastasiadis ve Kıbrıslı Türk lider Akıncı arasında müzakerelerin başlaması ilk başta temkinli iyimserlik yaratmıştı ancak sonrasında Türk yetkililerin ve şahsen Kıbrıslı Türk liderin açıklamaları hayal kırıcıdır ve çözüm anahtarının Ankara’da olduğunun yeni bir göstergesidir” dedi ve ekledi:

“Örneğin, kritik güvenlik konusunda Türkiye, modası geçmiş garanti sisteminde ısrar ediyor. Kıbrıs’ta işgal askeri bulunduran bir güç Kıbrıs sorununun çözümünden sonra garantör olamaz. Son başarısız darbe girişimi ve ardından Türk hükümetinin yaptığı faaliyetler, Kıbrıslı Rumların bu endişelerini artırıyor.”