Toplantı sonrasında yaptıkları kısa açıklamalarda DİSİ ve AKEL yetkilileri, müzakerelerin gidişatından memnuniyet ve iyimserlik, diğer parti başkanları ise endişe belirtti ve belge dağıtılmayıp bilgilendirmenin sözlü yapıldığından yakındıkları dikkat çekti.

Rum radyosu, Anastasiadis’in Konsey üyelerine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile son görüşmesinin sonuçlarıyla ve Başkanı’nın istifasını gündeme getiren Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) hakkında bilgi verdiğini duyurdu.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 27 Temmuz’da gerçekleşecek görüşmelerinde Mülkiyet ve Toprak başlıklarını ele alacaklarını söylediğini kaydetti. Omiru Anastasiadis’in, Akıncı ile görüşülen konular, geçmişte sağlanan yakınlaşmalar ve başlıkların çapraz görüşülmesinin yeniden teyit edilmesiyle ilgili bilgi verdiğini açıkladı.

DİSİ: “HER ŞEY ÇOK İYİ GİDİYOR”

DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, Konsey toplantısı sırasında Anastasiadis’in müzakerelerin gidişatıyla ilgili detaylı bilgi verdiğine dikkat çekerek, “her şey çok iyi gidiyor ve müzakerelerde çok iyi bir ortam var” dedi.

AKEL: “İLERLEME OLDUĞU AÇIKTIR”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, geçmişte (Hristofyas zamanında) kaydedilen yakınlaşmaların ve Ortak Açıklama’nın liderler arasındaki görüşmelerde değerlendiriliyor olmasından memnuniyet belirterek “ilerleme olduğu açıktır. Başkan Anastasiadis iki tarafın eğilimleri ve görüş birliği sağlanan noktalar hakkında detaylı bilgi verdi” dedi.

DİKO: “TÜRK ŞARTLARIYLA MÜZAKERE EDİYORUZ”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, müzakerelerde izlemekte olduğu taktik nedeniyle Anastasiadis’i eleştirdi. “Başkan Anastasiadis geçmişin yanlış taktiğini izliyor. Sadece bizim vereceğimiz tavizleri konuşuyor ve Kıbrıs sorununu Türk şartlarıyla müzakereye devam ediyoruz” dedi.

EDEK: “CİDDİ KAYGILARIMIZ DEVAM EDİYOR”

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos istenen çözüm çerçevesinde insan haklarının, hiçbir sapma olmadan uygulanması olanaklarıyla ilgili ciddi kaygılarının devam ettiğini, bu konunun uygun yöntemle düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Henüz ana konularda bir sonuca varılmadığından görüşülmekte olanlarla ilgili görüş belirtmek için erken olduğunu ekledi.

EURO.KO: “RUM TARAFININ KAPANA KISILMA TEHLİKESİ VAR”

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Kıbrıs sorununda olguların nereye gideceğine dair görüş belirtmek için henüz erken olduğunu belirterek, prosedürü değerlendirmeden önce gelişmeleri görmeyi bekleyeceklerini kaydetti ancak “Kıbrıs Rum tarafının kapana kısılması tehlikesi var” dedi.

ÇEVRECİLER: “SORU SORUP GÖRÜŞ BELİRTMEMİZE FIRSAT VERİLMEDİ”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yogros Perdikis “müzakerelerde ezeli taviz süreci devam ediyor. Kıbrıslı Türkler istikrarla kendi tezlerinde duruyorlar. Bugün istişare yapılmadı, Başkan Anastasiadis tarafından üstünkörü, eksik ve yüzeysel bir bilgilendirme yapıldı” ifadesini kullandı.

Perdikis, Konsey toplantılarının düzenlenme ve siyasi parti başkanlarına bilgi verilme şeklinden rahatsızlığını tekrarlayarak “liderler arasındaki görüşmeler ve müzakerelerle ilgili bugünkü haberler az-çok teyit oldu. Detay veremiyorum, izah gerektirecek soru sormamıza ve görüş belirtmemize fırsat verilmedi.  Bence bu aşamada yaz tatili yapılmaması gerek.”

İTTİFAK: “BİLGİLENDİRME SÖZLÜ YAPILDI, BELGE DAĞITILMADI”

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da “Çözüm, istila ve işgalin sonuçlarını ortadan kaldırmalı, örtülü taksim olmamalı” dedi. Konsey toplantısından, aklında bir sürü soru işaretiyle ayrılmakta olduğunu söyleyen Lillikas, “Başkan Anastasiadis’in yaptığı bilgilendirme detaylı olmasına karşın, çözüm olarak gerçekte nelerin görüşüldüğüne ilişkin detayları inceleyebileceğimiz belge yoktu” dedi.