Rum basını, liderler arasında dün yapılan görüşmeye ilişkin haberlere geniş bir şekilde yer verdi.

Politis gazetesi “Mülkiyet Konusu Uzatmaya Gidiyor” başlıklı haberinde, liderler arasında dün gerçekleştirilen uzun görüşme sırasında, mülkiyeti düzenleyecek olan kriterler konusunun belirlenemediğini yazdı.

Gazete bu çerçevede, liderlerin, 14 Eylül tarihindeki (bir sonraki) görüşmeye kadar bir sonuç elde etmek için hemen hemen her gün görüşmelerini sürdürecek olan müzakerecilere, yeni yönlendirmeler verdiğini belirtti.

Müzakereciler düzeyinde geçmiş günlerdeki hazırlığa karşın, yaz tatilinin ardından iki toplum liderinin dün gerçekleştirilen randevusunun,  müzakerelerin artık büyük bir zorluk düzeyine girdiğini teyit ettiğini belirten gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, liderler görüşmesinin ardından ivmeyi muhafaza etme girişiminde bulunduğunu yazdı.

Gazete, BM’nin, kaydedilen ilerlemeye ilişkin, liderler, müzakereciler veya temsilciler düzeyinde ortak basın toplantısı düzenlenmesi şeklindeki isteği konusunda görüşme sırasında, herhangi bir adımın atılmadığını belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastadiadis’in, üçüncü şahıslar olmaksızın bir buçuk saat kadar görüştüğünü, bunun devamında görüşmenin Eide ve müzakerecilerin, akabinde müzakere gruplarının hazır bulunmasıyla devam ettiğini yazdı.

Her iki tarafın, şu ana kadar görüşülen üç başlığı (mülkiyet, yönetim ve toprak) gözden geçirdiğini yazan gazete, görüşme sırasında sızdırmaların verdiği zararın da ele alındığını belirtti.

Gazete her iki tarafın iyi niyetine karşın, sızdırmaların, özellikle, iki taraftaki insanları günlük olarak doğrudan etkileyen mülkiyet konusunda iki toplumun çabalarını olumsuz etkilediğinin görülmekte olduğunu, liderler arasındaki dünkü görüşmenin büyük bir bölümünün, zarar verici sızdırmalara ayrıldığını yazdı.

Habere göre mülkiyet konusunda her iki taraf, mülkiyet komitesinin, her durum için, kararların alınacağı zemindeki kriterler konusunda, müzakereciler ve müzakere grupları düzeyinde, yoğun görüşmeler( günlük düzeyde), yapması yönünde mutabakata vardı.

Gazete aynı haber içerisinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görüşme sonrasında yapmış olduğu açıklamalarına geniş bir şekilde yer verdi. 
Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise görüşme sonrasında fazla açıklama yapmayarak BM’nin görüşme sonrasındaki açıklamasına atıfta bulundu.

Anastasiadis açıklamasında görüşmelerin gidişatı konusunda ihtiyatlı iyimserliğini dile getirdi.

Fileleftheros gazetesi “Mülkiyet Kategorileri Hazırlanıyor” başlığıyla verdiği müzakere haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki bir sonraki görüşmeye kadar mülkiyete ilişkin kategorilerin hazırlanması gerektiğini yazdı.

Her iki tarafça, ileriki günlerde, kategorileştirmeye ilişkin önerilerin sunulmasının beklendiğini yazan gazete kriterlere ilişkin olarak ise 14 Eylül tarihine kadar bir sonuca ulaşılmasının zor olduğunun görüldüğünü belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak bugüne kadar olan görüşmelerde, başlangıç olarak her iki taraftan yaklaşık 24 kategorinin sunulduğunu, bunlar arasında, hak sahibi, kullanıcı, TC kökenli vatandaşlar, üçüncü ülke vatandaşları, kilise malları, örgütlere ait toprak, devlet toprağı, EVKAF malları gibi kategoriler bulunuyor.

Gazete üzerine hastane, okul, yol veya alt yapı çalışmaları yapılan ve toprak düzenlemelerinden etkilenecek olan mülklerin ayrı kategorileri teşkil edeceğini de yazdı.

EİDE LİDERLERLE DÜN AYRI AYRI GÖRÜŞTÜ

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün öğleden sonra liderlerle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiğini yazdı.

Habere göre ilk önce Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşen Eide, daha sonra Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdi.

Gazete, Eide’nin açıklamalarına dayanarak, Eide’nin liderlerle görüşmesinin amacının, gelecek ayları organize etmek olduğunu belirtti.

Habere göre Eide, “rolünün şu an, olumlu dinamiğe sahip olan bir süreçte iyi bir antrenör olmak olduğunu” ifade etti.

Olumlu dinamikten bahseden Eide, aylardır bu hareketliliğin muhafaza edildiğini, durmaları için herhangi bir nedenin bulunmadığını belirtti.

VİKTORAS PAPADOPULOS

Simerini gazetesine göre ise, Rum Hükümet Sözcüsü Viktoras Papadopulos, Kıbrıs sorunundaki bilgilendirilmedikleri gerekçesiyle muhalefet partilerin yönelttiği eleştirilere yanıt verdi.

Bu iddiaları ret eden Papadopulos, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununda bilgi almak isteyen ve Rum tarafınca müzakere masasında sunulan herhangi bir öneriye ulaşmak isteyen siyasi partilerin Ulusal Konsey Sekreterliği tarafından bilgilendirilmesi yönünde defalarca çağrıda bulunduğunu anımsattı.

Papadopulos, Anastasiadis’in ayrıca Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’e, sadece siyasi partileri değil örgütleri de müzakereler süreci konusunda bilgilendirmesi talimatı verdiğini söyledi.

Müzakerelere ilişkin diğer haber başlıkları ise şöyle yer aldı:

Alithia: “Müzakereler Net Süreçte”

Haravgi: “Mülklerin Kategorileri Konusunda Anlaştılar”

Simerini: “Akıncı Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Parçaladı”