Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önceki gün düzenlediği basın toplantısı ve katıldığı Bakanlar Kurulu’nda yaptığı açıklamalar ile Türkiye’nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalar Rum tarafında tepki çekti.

Simerini “’İyi Ortamda’ Türk Çatlağı... Çözümle İlgili Niyetlerini Açıklıyorlar... Konfederasyon ve Toprağın İşgal Rejimine Kalmasını İstiyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde Rum muhalefet kanadının Anastasidis hükümetini, Akıncı ve Kanbay’ın dile getirdiği bazı hususlarda tezlerini açıkça ortaya koymaya çağırdığına işaret etti.

Gazete Akıncı’nın tepki çeken sözlerinin; dönüşümlü başkanlık ve Kıbrıslı Türklerin kısa süreliğine de olsa devlet başkanlığına gelmesinin kaçınılmaz olduğu ve çoğu TC kökenlinin artık vatandaş olduğu, Türkiye’ye geri gönderilmelerinin akıldan bile geçirilmemesi gerektiği sözleri olduğunu, Kanbay’ın “Ankara’nın konfederal bir yapı kurmak hedefini hatırlatmasının” da “ateşe benzin döktüğünü” savundu.

Gazete Akıncı’nın Bakanlar Kurulu’ndaki açıklamalarını “Dönüşümlü Başkanlık Nedeniyle Çıkmaza... Türkler 2016 Genel Seçimlerinden Önce Referandum İstiyor” başlığıyla iç sayfasında geniş ölçekte aktardı ve “bu açıklamalardan, dönüşümlü başkanlıkta çıkmaza sürükleniliyor göründüğünü” ileri sürdü.

Gazete “Halüsinasyonun Sonu... AKEL Hariç Muhalefet Partileri Hükümetin İcraatlarına Ateş Püskürüyor ve İşgali Toplumsallaştırma Algı Hareketlerine Son Vermeye Çağırıyor” başlıklı haberinde ise siyasi partilerin tepkilerine yer verdi ve Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in tepkiler üzerine RİK’e yaptığı “iki liderin anlaşmaya vardığı şey kişisel mülkiyet hakkına saygıdır ve bu sadece mal sahipleriyle ilgilidir” açıklamasını öne çıkardı.

Habere göre DİKO, Anastasiadis hükümetini, Akıncı’nın dönüşümlü başkanlığın siyasi eşitlik çerçevesinde olduğu sözlerine katılıp katılmadığını açıklamaya çağırdı. DİKO, Akıncı’nın garantilerle ilgili sözlerinin Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’nin son toplantısında yaptığı bütün konuların görüşüldüğü açıklamasına da uymadığını belirterek “Hükümet işgali toplumsallaştırma algı hareketine son versin ve Akıncı’nın bütün söylediklerinin müzakere edilip edilmediğini açıkça ortaya koysun” ifadesini kullandı.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos hem Anastasiadis hükümetine hem de BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye yüklendiği açıklamasında “ya hükümettekiler yalan söylüyor veya Norveçli diplomat” dedi. Sizopulos  “Eide 31 Temmuz’da Anastasiadis’le görüşmesinin ardından liderlerin kişisel mülkiyet hakkı olduğunda uzlaştıklarını, bunun hem mal sahiplerini hem de kullanıcıları etkilediğini, Sözcü Hristodulidis dün kişisel mülkiyet hakkının sadece mal sahipleriyle alakalı olduğunu söyledi” dedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Akıncı’nın sözlerinin tamamının, Kanbay’ın iki halk ve iki devlet sözleriyle birleştirildiğinde “algı yaratma maksadıyla Kıbrıs sorununda etkileyici bir ilerleme varmış gibi göstermek isteyenlerin ayaklarını yere indirecek yeni bir uyarı olduğu” görüşünü ortaya koydu. Hareket “Hükümetin Eroğlu-Anastasiadis Ortak Açıklamasını zemin kabul etmekteki ısrarı müzakerelere yaklaşımda yanlış bir metottur ve maalesef bu artık pratikte de görünüyor” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “Türk Büyükelçi’nin sözleri Türk hükümetinin, konfederal ve taksimci çözümden başka bir şey olmayan hedefini ortaya çıkarıyor” iddiasında bulundu.

EURO.KO da Kanbay’ın sözlerini “kabul edilemez” buldu ve “Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki devlet ve iki halkla ilgili ezeli hedeflerini terk edeceği halüsinasyonlarını dağıtıyor” ifadesini kullandı.

Fileleftheros haberi “DİKO ve EDEK Başkan’a Güven Meselesini Gündeme Getiriyor... Müzakerelerle İlgili Sert Eleştirilerle Siyasi Termometre Yükseliyor... Muhalefet Partileri Değişmez Türk Tezlerine Geri Dönüş Görüyor... Ulusal Konsey’in Anastasiadis Tarafından Bilgilendirilmesi Meselesini Gündeme Getiriyorlar” başlık ve spotlarını kullandı.

Politis “DİKO-Küçükler Akıncı’ya Karşı... Dönüşümlü Başkanlığa ve Türk ‘Büyükelçiye’ Tepkiler” başlığını kullandı.

Alithia Akıncı’nın önceki günkü basın toplantısında söylediklerini geniş ölçekte aktardığı haberine “Hedef Kapsamlı Çözüm Bulmak... Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı Kıbrıs Türk Basınını Bilgilendirirken, Referandum Yapılacağının Kesin Olduğunu Vurguladı” başlığını attı.

Haravgi’nin başlığı ise “Dönüşümlü Başkanlıkta Israr Ediyor... M. Akıncı Siyasi Eşitliğin Parçası Görüyor” .