Simerini Bloomberg isimli haber portalının İngiltere’nin AB’den ayrılışı ve Kıbrıs sorununun gidişatı arasında birbirine zıt bir paralellik kurduğunu bildirdi.

Gazete Bloomberg’in “Brexit AB’yi bölerken bölünmüş bir ada birleşmeye doğru ilerliyor”  vurgusu yapılan haberini “Bloomberg’e göre Kıbrıs sorunu Breksit’in tam tersi” başlığı altında, özetle şöyle aktardı:

“Bloomberg, son yıllarda Kıbrıs sorununda değişen şeyin, müzakerelerin sorumluluğunu bizzat iki tarafın liderinin üstlenmesi, BM tarafından dayatılmaması olduğuna işaret etti. ABD ve AB’nin geleneksel desteği varken şimdi Türkiye de önümüzdeki aylar içerisinde bir anlaşma olmasını desteklediğine işaret ediyor.

Bloomberg’in haberine göre plan Belçika örneğinde; bir ulusal hükümet, tarafların her biri için iki yönetim olacak ve yetki paylaşımı yapılacak federal bir devlet oluşturulmasını öngörüyor.

Blommberg bölgedeki enerji meselelerine Merkezi Lefkoşa’daki Sapienta Economics Müdiresi Fiona Moylen’in, Türkiye’nin İsrail’den doğal gaz alıp AB’ye nakletmek istediğini ve bunu gerçekleştirmenin en kısa yolun, Kıbrıs üzerinden olduğu açıklamasını hatırlatarak değiniyor.

Olası bir çözümün ekonomik boyutuna da değinen Bloomberg Kıbrıs Bankası başkanı (CEO) John Hourigan’ın ‘çözümün siyasi yönü iyi gidiyor görünüyor ancak ekonomik yönü için daha yapılması gereken çok iş var. Yeniden birleşmenin finanse edilmesini nasıl örgütleyeceğimiz ve ekonomiyi federasyona nasıl geçireceğimizi araştırmak için yenilikçi olmamız gerek’ sözüne de yer verdi.”