Rum tarafında hazırlanan ve yetkili birimler ile Rum meclisine gönderilen kayıplarla ilgili “gizli bilgi notu” basına sızdı.

Simerini “Dokuz Bölgede Kazılar”  başlıklı haberinde askeri bölgelerdeki kayıp kazıları ve KKTC’nin tavrıyla ilgili bilgi notunun Sigma TV’nin dün akşamki ana haber bülteninde yayınlandığını yazdı.

Gazete “gizli” bilgi notunda, kazıların devam etmekte olduğu -7’si KKTC’de 2’si Rum tarafında- 9 noktayla (Haspolat, Kömürcü, Karaoğlanoğlu, Alsancak, Cihangir, Sazlıköy, Taşkent, Pomo ve Strovolo) ilgili detaylar verildiğini yazdı.

Habere göre notta “Türk askerinin kazı çalışmalarına çok da yardımcı olmadığı”, erişime müsaade ettiğini açıkladığı 30 noktadan her yıl 10’unda kazıya izin vereceği, KŞK’nın yazılı talep ettiği 4 yeni gömü noktası için de 2019’da kazı izni verildiği savunuluyor.

Notta KKTC’nin bazı durumlarda, “asker ve sivil gömülü olduğu bilgisi bulunmasına rağmen”  üzerine inşaat yapıldığı gerekçesiyle kazı yapılmasının mümkün olmadığını belirterek “çalışmalara taş koyduğu” iddiası da yer alıyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin son toplantısında aldığı kayıplarla ilgili karar uyarınca Türkiye’nin konuyla ilgili yeni bilgi göndermesini beklediğini yazan gazete “kayıplar konusunda olup biteni bilen bir yetkili kaynağa” dayanarak şunları yazdı:

“2016 kritiktir. Antropoloji laboratuarında kimlik testi yapılacak yeni dosya yoktur. 2017’de kesintisiz çalışmaya devam etmesi ve kimlik tespitlerine başlaması için bu yıl, kazılarda kalıntı bulunması gerek.”