Simerini gazetesi; “Ortak Zorluklar… Macaristan ile Kıbrıs Arasında Gizli Bilgi Paylaşımı ve Bunların Karşılıklı Korunması Konusunda Anlaşma” başlıklı haberinde, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto’nun, iki ülkenin, Avrupa çerçevesi içerisinde üstesinden gelmeye çağrıldıkları ortak zorluklara atıfta bulunduğunu yazdı.

Ülkesinin mülteci kriziyle ilgili politikasını da analiz eden Macar bakan, Avrupa ile olan sınırlarını koruyabilmesi için, Yunanistan’ın desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Macar bakan, sözlerinin devamında, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak Kürt yönetimine, göçmenlerin bakımını üstlenebilecek pozisyonda olmaları ve bunların göç etmesi ihtiyacı doğmaması için, ekonomik yardımda bulunulması gerektiğini de belirtti.

Gazete, Macar bakanının gerçekleştirdiği temaslarının konuları arasında, mülteci krizinin dışında, Kıbrıs sorunu, enerji konuları, Türkiye’deki mevcut durum ve Avrupa perspektifi aynı zamanda Ukrayna meselesinin bulunduğunu da belirtti.

“GİZLİ BİLGİLERİN PAYLAŞIMI VE KORUNMASI KONUSUNDA ANLAŞMA”

Kasulidis ile Szijjarto’nun, baş başa gerçekleştirdikleri görüşmede, iki ülke arasındaki gizli bilgilerin paylaşımı ve karşılıklı olarak korunması konusundaki ortak bir anlaşmaya imza koyduklarını da aktaran gazete, Kasulidis’in, ticaret ve ekonomi gibi, işbirliğinin büyütülebileceği yeni alanlar olduğunu söylediğini iletti.

Kasulidis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, Macar Bakanı Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini kaydeden gazete, Kasulidis’in Macaristan’a, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’ne yaptığı katkıdan ötürü teşekkürlerini sunduğunu da iletti.

Gazete, Kasulidis ile Macar Bakan’ın, Ukrayna’daki durumla ilgili olarak ise, Minsk anlaşmasının eksiksiz uygulanmasından başka alternatif olmadığı konusunda hem fikir olduklarını belirtti.

“SINIRLARIN KORUNMASI”

Gazeteye göre Macar bakan konuşmasında, iki ülkenin sahip olduğu farklı tarih ve mirasa rağmen, üstesinden gelmeye çağrıldıkları ortak sorunları paylaşmakta olduklarını belirtti.

Ülkesinin mülteci krizinin çözülmesi şekline yönelik görüşünün net olduğunu dile getiren Macar Bakan, Macaristan’ın sınırlarına yönelik mülteci akınını durdurabilmeyi başarmış tek ülke olduğuna dikkati çekti.

Gazeteye göre Szijjarto, “Avrupa’nın, dış sınırlarını kontrol etme yeteneğini geri alacak konumda olmaması durumunda, o halde bu zorluğu çözecek pozisyonda olmayacağını açıklığa kavuşturdu.”

Gazeteye göre Macar Bakan, Kasulidis’le terörle mücadele konularını da ele aldıklarını ve terörle mücadele çabaları ne kadar az başarılı olursa, Avrupa’ya yönelik göçmen akışının da o kadar büyük olacağını savundu.

“MEB’E İLGİ”

Szijjarto’nun, ülkesi adına, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde kısa zaman önce gerçekleştirilen doğal gaz keşiflerine gösterdiği ilginin dikkate değer olduğunu da belirten gazete, Macar Bakan’ın, Orta Avrupa’nın, enerji güvenliğinin muhafaza edilmesi için, ek doğal gaz kaynakları araması gerekeceğine vurgu yaptığını belirtti.

Gazeteye göre Macar bakan, “gelecekte Orta Avrupa’nın Kıbrıs’la olan işbirliğinin karşılıklı olarak avantajlı hale gelebileceğini” de söyledi.

Szijjarto, ülkesinin, Kıbrıs’taki BM Barış Gücüne katılımıyla, Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu katkıda bulunmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

Gazete, Macar bakanın, temasları sırasında ekonomi konularına ve iki ülkeyi de etkileyen ekonomik krize değindiğini de ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise konuyla ilgili haberine “Doğal Gaza Macar İlgisi… Orta Avrupa’nın Kıbrıs’la İşbirliği Karşılıklı Olarak Avantajlı Hale Gelebilir” başlıklarını attı ve Macar bakanın, “Orta Avrupa’nın enerji güvenliğini muhafaza etmek için ek doğal gaz kaynakları araması gerekeceğinden, ülkesinin hidrokarbon sektöründe işbirliğinde bulunmaya olan ilgisini ifade ettiğini” aktardı.

Gazete, bakanların, Türkiye’deki durum ve Türkiye’nin Avrupa gidişatıyla ilgili de fikir paylaşımında bulunduklarını ve Kasulidis’in Rum Yönetimi’nin Ankara’nın yükümlülüklerini yerine getirmesi konusundaki görüşünü yinelediğini ekledi.

Alithia ise “Kıbrıs ve Macaristan İçin Ortak Zorluklar” başlıklı haberinde, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto’nun, iki ülkenin, bugün Avrupa’nın karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümüne yönelik, ortak çok şeye sahip olduğunu söylediğini iletti.