Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, mülteciler konusunda 18 Mart’ta yapılan geri iade anlaşmasının Türk vatandaşlarına vize serbestisi uygulamasıyla yürürlüğe girebileceği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte Gaziantep’e giderek Suriyeli mültecileri ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Başkanı Donald Tusk’un “Kimse mülteciler konusunda Türkiye’ye ders vermeye kalkmamalı” sözleri Rum tarafında tepkiyle karşılandı.

Gazeteler Türkiye’nin AB’yi “tehdit ettiği”  ve Tusk’un sözlerinin Rum halkı için “tahrik olduğu” yorumlarıyla verdikleri haberlerde, bazı Rum siyasi partilerinden gelen tepkilere yer verdiler.

Simerini “Türkler AB’yi Tehdit Ediyor” başlıklı haberinde Tusk’un “Türkiye mülteciler konusunda bütün dünya için en iyi örnektir. Kimse bu konuda Türkiye’ye ders vermeye kalkmasın” sözlerini öne çıkardı.

Habere göre AKEL milletvekili Aristos Damianu, Tusk’un Türkiye’nin mültecilere davranış konusunda dünyaya örnek olduğu sözlerinin Rum halkı açısından “tahrik olduğunu” iddia ederek Türkiye’yi Suriye ve Kürt meselelerinde “yasadışı faaliyette bulunarak mülteci krizine neden olmakla” itham etti, sözü Kıbrıs sorununa getirerek şunları öne sürdü:

“Türkiye, AB’nin, mülteci krizinin yönetilmesi konusundaki ödüllendirme çabasında Kıbrıs sorunu ve çözümün kalitesi aleyhine karşılıklar alamaz.  Bu karşılıklar ister Kıbrıs kökenli yükümlülükleriyle ister Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz girişiyle ilgili olsun. Böyle bir şey Kıbrıs’ta arzu edilen çözümün içeriğini etkileyecek.”

Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği, “Türkiye, alacağı mali menfaat dışında vizeyi kaldırtmayı da başarırsa işgal bölgelerinin demografik değişim tehlikesi var. Hükümet Türkiye ile AB arasında -Kıbrıs sorununu doğrudan etkileyecek- olup bitenleri pasif izliyor görünüyor. Nuland’ın ziyaretinden sonra birileri, müzakereler süratlenmiş görüntüsünü vermeye çalışıyor. Bunu Türkiye’nin AB ile ilişkilerindeki taleplerini kolaylaştırmak için mi yapıyorlar?”  iddialarında bulundu.

Fileleftheros haberi “Türk Sevici Donald Tusk... Türkiye’ye, Neden Olduğu Mülteci Krizi Konusunda Övücü Yorumlar… Davutoğlu Vize Konusunda Şantaja Devam Ediyor… Kıbrıs Halkı İçin Tahrik Edici” başlığıyla aktardı ve Tusk’un sözlerini sadece AKEL’in fark ederek derhal tepki verdiğini yazdı.

Haravgi “Kıbrıs Sorununu Vize Yoluyla Uyuşturma” başlıklı manşet haberinde Türk vatandaşlarına vize konusunun, anlaşmanın yapıldığı 18 Mart’ta göründüğünden daha şiddetli gündeme geldiğini savundu, “Türkiye’nin AB’yi mültecileri geri kabul anlaşmasını vize serbestisi olmadan uygulamamakla tehdit ettiği için Rum Yönetiminin hazırlıklı olması gerektiği” yorumunu yaptı.  

Politis AKEL’in tepkisini “Tusk’un Sözlerinden Rahatsız” ve Alithia “Pazarlıktan Sonra Tehditler” başlığıyla aktardı.