Simerini gazetesi “Arıza Yüzünden Elektrik Verdik” başlıklı haberinde, Rum İletim Sistemi Operatörü Hristos Hristodulidis’in geçtiğimiz Cumartesi günü yayımladığı basın bültenine dayanarak, “1 Ocak 2016 Cuma günü, işgal bölgelerinin elektrik üretim sisteminde meydana gelen arıza yüzünden, Kıbrıslı Türklerin talebiyle, kendilerine ihtiyaçlarını karşılamaları için 20 MW gücünde elektrik verildiğini” aktardı.

Gazete “Sigma’nın” yayımladığı bilgilere de dayanarak, KKTC’ye elektrik verilmesinin, elektrik üretim sistemlerinde çıkan arıza yüzünden Kıbrıslı Türkler tarafından talep edildiğini ve Rum Elektrik İdaresi AİK’in, gün içerisinde elektrik verilmesi istenmemesine rağmen, Cumartesi gecesi geç saatlere kadar KKTC ile bağlantı içerisinde kaldığını öne sürdü.

Öte yandan gazete, “Yasadışı Bayrak’tan Kışkırtma” ara başlıklı haberinde, Bayrak Radyosu’nun (BRT) “Rum Yönetimi tarafından KKTC’ye elektrik verilmesinden istifade ederek, AİK ile KIB-TEK’in elektrik şebekelerinin birleştiği iddiasında bulunduğunu” öne sürdü.

Gazete, Bayrak Radyosu’nun “uluslar arası bir şirketin hem Rum kesimi hem de KKTC’de tesisler inşa etmek için adaya geleceğini yayımladığını” da iddia etti.

Gazeteye göre, AİK tarafından KKTC’ye elektrik verilmesini yorumlayan Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise açıklamasında, Kıbrıslı Türklerin AİK’e olan elektrik borçları ele alınmadan, hangi mantıktan hareketle KKTC’ye elektrik verildiğini anlayacak pozisyonda olmadığını dile getirdi.

Fileleftheros ise “Elektrik Verilir Verilmez Yıldırım Düştü” başlıklı haberinde, Rum kesimi tarafından yeni yıl arifesinde KKTC’ye elektrik verilir verilmez, “Akaki” (Akça) bölgesine yönelik bir elektrik kesintisi yaşandığını, ancak bu iki olayın birbiriyle bağlantısı olmadığını ve Akaki’deki kesintinin bölgedeki kötü hava şartlarıyla alakalı olduğunu yazdı.

Akaki’deki elektrik kesintisine, yıldırım düşmesinin sebep olduğunu kaydeden gazete, devamla, Rum İletim Sistemi Operatörü Hristos Hristodulidis’in açıklamalarına yer verdi.

Buna göre, KKTC’ye elektrik verilmesine, Rum Yönetimine yapılan talepten iki saat sonra, yeni yıl arifesinde, akşamüzeri 6 gibi başlandığını ifade eden Hristodulidis, dünkü açıklamasında, KKTC’ye elektrik verilmesine düne kadar devam edildiğini, KKTC’ye talebe göre 0 ile 20 MW arasında bir elektrik enerjisi verildiğini, öte yandan elektrik verilmesine, KKTC’deki arıza düzeltildiği zaman son verilmesinin beklendiğini ifade etti.

Hristodulidis, şu an için arızanın ne zaman düzeltileceğini bilecek pozisyonda olmadıklarını da söyledi.

KKTC makamlarıyla yapılacak olan düzenlemenin ardından, KKTC’de tüketilen elektrik tutarıyla alakalı olarak AİK’e ödeme yapılacağını da ifade eden Hristodulidis, benzer ödemelerin, KKTC’ye elektrik verildiği zaman, geçmişte de yapıldığını, öte yandan Rum Yönetimi’nin de “Mari” (Tatlısu)’da yaşanan patlamanın ardından KKTC’den elektrik satın aldığını sözlerine ekledi.