Paris’te kısa zaman önce gerçekleşen terör saldırısı ve “aşırı İslamcıların” Avrupa topraklarında terör saldırısı düzenlemeye hazırlandıklarına dair bilgilerin, Güney Kıbrıs’taki güvenlik birimlerini harekete geçirdiği ve güvenlik birimlerinin de tedbirleri artırdığı haber verildi.

Politis gazetesi “Sınır Kapıları Sınır Gibi… Sıkı Pasaport Kontrolü ve Anti-Terör Önlemleri” başlıklı haberinde, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlığında dün yeni bir toplantı yapıldığını ve Güney Kıbrıs’a giriş ve çıkış yapanlar için, sınır kapılarında daha iyi denetim yapılmasına ilişkin kararlar alındığını yazdı.

“PASAPORT KONTROLÜ İÇİN TÜM SINIR KAPILARINA ÖZEL MAKİNELER”

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau başkanlığında dün düzenlenen toplantıya, Rum Polisi Genel Müdürü Zaharias Hrisostomu ile Rum İstihbarat Teşkilatı Başkanı Andreas Pendaras yanı sıra başka yetkililerin de katıldığını kaydeden gazete, tüm sınır kapılarına, pasaport kontrolü için özel pasaport okuyucu makineler konulmasına, aynı zamanda kapsamlı denetim ve kişi tanımlaması yapılmasına karar verildiğini duyurdu.

Gazete, bu uygulamanın sınırlarda yapılan kontrollere gönderme yapmasına rağmen, teröristlerin sınır kapılarından geçiş yapması tehlikesinin, bu siyasi kararın alınmasına neden olduğunu ifade etti.

“ARAP KÖKENLİ KIBRIS VE AVRUPA PASAPORTU SAHİPLERİNE ÖZEL DİKKAT”

Ayrımcılık yapıldığı meselesi ortaya çıkmaması için, kontrollerin herkesle alakalı olacağını da anlatan gazete, ancak polislere, özellikle kökeni Arap ülkeleri olan “Kıbrıs” veya Avrupa pasaportuna sahip kişilere özel dikkat gösterilmesi konusunda direktifler verildiğini aktardı.

Rum güvenlik makamlarının, Suriyeli kökenli olup “Kıbrıs” pasaportuna sahip olan ve “aşırı İslamcılarla” ilişki içerisinde olan bazı kişilerle ilgili malumata sahip olduğunu da kaydeden gazete, bunlardan bazılarının belirgin şekilde izlenmekte olduğunu ifade etti.

Kökeni Arap ülkeleri olan Avrupa pasaportuna sahip kişilerle ilgili ilk kontrolün havalimanlarında yapılacağını da yazan gazete, eğer bu kişilerin “Kıbrıs’a” gelişlerinin amacının Suriye ve Irak’a gitmek için KKTC’ye geçmek olduğunun değerlendirilmesi durumunda, bunlara engel olunacağını belirtti.

Gazete, ikinci kontrolün de sınır kapılarında gerçekleştirileceğini ekledi.

“NÖBET VE DEVRİYELERDE ARTIŞ… CAMİLERE KORUMA… KKTC’YE GEÇEN ARAÇLARA SIKI DENETİM”

Öte yandan, Rum polisinin, muhtemelen terör saldırılarının hedefi olabilecek bazı seçilmiş yerlerde güvenlik önlemlerini artıracağını yazan gazete, bu yerlere nöbetler konacağını aynı zamanda devriyelerin de artırılacağını kaydetti.

Rum tarafındaki camilere de koruma sağlanacağını ifade eden gazete, kişilerin haricinde, KKTC’ye geçen araçların da sıkı bir şekilde kontrol edileceğini aktardı.

“BİR SURİYELİ TUTUKLANDI”

Güney Kıbrıs’ta daimi olarak ikamet etmekte olan bir Suriyelinin dün tutuklandığını da haber veren gazete, bu kişinin Suriye’ye “Kıbrıs” ve Avrupa pasaportları gönderdiğini; işbirlikçilerinin de bilgileri ve fotoğrafları değiştirerek, bunları sahtelediğini kaydetti.

Bahse konu kişinin dün gece geç saatlere kadar sorgulandığını ve bugün mahkeme karşısına çıkarılmasının beklendiğini belirten gazete, Suriyeli’nin bu pasaportları nasıl bulduğunun ve sahtelenmiş olarak bunları kimlere teslim ettiğinin kontrol edilmekte olduğunu ekledi.

Haberde, bu meselenin, teröristlere yardım etmekle ilgisi olup olmadığının ise kesin olmadığını aktardı.

RMMO’DA TERÖRİZM KONUSUNDA DEVREDE

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise, ateşkes hattının korunması ve başka tehlike noktalarının güvenliği için, olası terör eylemlerinin önlenmesi amacıyla, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun da devreye konulmasının ele alınmakta olduğu haber verildi.

Buna dün Rum Polis Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda karar verildiğini ifade eden gazete, gözden geçirilmekte olan önlemler arasında, RMMO’dan, çeşitli olası hedeflerin korunmasına katkıda bulunması için faydalanılmasının bulunduğunu belirtti.

Gazete, güvenlik düzeyinin artırılması için alarm durumuna geçildiğini ekledi.