Greko Burnu bölgesinde konuşlu bulunan röle (aktarma) antenleri nedeniyle iyonize (radyoaktif) radyasyon düzeyinin, insan sağlığı açısından kabul edilebilir sınırın kat be kat üzerinde olduğu bildirildi.

Fileleftheros “Greko Burnunda Radyoaktif Bomba” başlıklı haberinde, sözü edilen bölgedeki iyonize radyasyon düzeyinin kabul edilebilir sınırın 82 ile 113 kat üzerinde olduğunu,  bölgedeki diğer antenlerin yaydığı radyasyon düzeyinin de kabul edilebilir sınırın 14 kat üzerinde bulunduğunu yazdı.

Gazete bu sonuçların Ay. Napa Belediyesi hesabına 2017 sonu-2018 başında Atina Üniversitesi Fizik ana bilim dalı eğitim görevlisi Dr. Andreas Neokleus tarafından yapılan bilimsel araştırma ve ölçümlerle elde edildiğini yazdı.

Habere göre Ay. Napa Belediye Başkanı Yannis Karusos, bu sonuçlar eline geçer geçmez 4 merciye mektup yazdığını ancak hiçbirinden cevap alamadığını, bu nedenle elindeki verileri basına verdiğini açıkladı. 

Karusos mektup gönderdiği mercilerin, RMMO tesisi bulunması hasebiyle Rum Savunma Bakanlığı ile yetkili bakanlıklar olan Tarım, Orman, Sağlık ve anten izinlerinden sorumlu Taşımacılık bakanlıkları olduğunu söyledi. 

Haberde araştırma ve ölçüm sonuçlarına da yer verildi.