Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü enerji zirvesi dün Rum tarafında gerçekleştirildi. Zirvede üç ülke “deniz bölgelerinin; zaruri görülen ve başka ülkelerle istişare veya işbirliğine gerek olmayan yerlerde sınırlandırılması için müzakerelerinin hızlandırılmasına” hükmetti ve bu nedenle konuyla ilgili müzakereleri hızlandırma iradesi ortaya koydu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah El Sisi arasındaki zirvede üçlü işbirliğinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımlar belirlendi.

Zirve nedeniyle 500 polisin seferber edildiği olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, bu nedenle trafik sorunları yaşandı.

Fileleftheros gazetesi, haberi, “Çıtayı Yüksek Tuttular... Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır Üçlü İşbirliğini Derinleştirip Genişletmek İstiyor... İtici Güç Enerji” başlık ve spotlarıyla manşete çıkardı.

Dünkü zirvede “Lefkoşa Deklarasyonu” olarak adlandırılan bildirge ile, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır, aralarındaki işbirliğinin itici gücünün enerji olduğunu teslim etti. Liderler, “Doğu Akdeniz’de önemli bulunan hidrokarbon yataklarının bölgesel işbirliğinde katalizör olabileceği” görüşünde birleşti.

“ZARURİ OLDUĞUNA HÜKMEDİLEN VE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE İSTİŞARE VE İŞBİRLİĞİNE GEREK OLMAYAN YERLERDE...”

Yunanistan Başbakanı Çipras Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır deniz bölgelerinin sınırlandırılması konusunda “deniz bölgelerinin, zaruri olduğuna hükmedilen ve üçüncü ülkelerle istişareye ve işbirliğine gerek olmayan yerlerde sınırlandırılması müzakerelerinin daha da ileri götürülmesinde uzlaşı sağlandı” dedi.

Çipras “Lefkoşa Deklarasyonu”nda bütün Doğu Akdeniz ülkelerinin, Uluslararası Hukuk tahtında deniz bölgelerinin sınırlandırılmasına davet edildiğine işaret etti, bu mesajın muhatabının da Ankara olduğunu söyledi.

Gazete Anastasiadis, Çipras ve Sisi’nin, ülkeleri arasında varılan ve ileri götürülmekte olan anlaşmaların bölgedeki diğer hiçbir ülkenin aleyhine olmadığı beyanında bulunduğunu, bunun da Ankara’ya yönelik bir mesaj olduğunu yazdı, bu noktada Anastasiadis’in “işbirliğimiz, bütün bölge ülkeleriyle benzer işbirlikleri için modeldir” izahına dikkat çekti.

Habere göre üç ülkenin, dünya çapındaki terörle mücadeledeki rolleri ve konuyla ilgili görüşleri deklarasyonda önemli yer tutuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi üç ülke liderinin,  terörün kaynaklarını daraltmak ve aşırı örgütlerin para ve silah teminini durdurmak için uluslararası toplum tarafından harcanmakta olan çaba çerçevesinde terörle mücadele iradesini ortaya koyduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın;  aralarındaki işbirliğinin terörle mücadele, savunma ve güvenlik alanlarında geliştirilmesine, bilgi teatisinde bulunarak bölgesel güvenlik ve istikrarı yükseltme kararı aldığı kaydedildi.

İSRAİL’LE DE BENZER BİR ZİRVE HAZIRLIĞI

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın önümüzdeki dönemde İsrail’le de paralel ve aynı derecede önemli işbirliğine gideceğini yazan gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in muhtemelen gelecek ay yapacağı Kudüs ziyaretinde, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmede Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü görüşmesi konusunu gündeme getireceğini belirtti.

“1967 İTİBARIYLA İŞGAL ALTINDA BULUNAN TOPRAKLARDA EGEMEN BİR FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI”

Habere göre “Lefkoşa Deklarasyonu”nda Filistin meselesi gibi, üç ülkeyi oldukça meşgul eden Orta Doğu sorunları da önemli yer tuttu. Filistin konusunda adil, kapsamlı ve sürekli bir barış çözümü uygulanması çağrısında bulunulan Deklarasyonda böyle bir çözüme, 4 Haziran 1967 itibarıyla işgal altında bulunan toprakta, başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve sürdürülebilir bir Filistin devleti kurulmasıyla varılabileceği vurgulandı.

Simerini haberi “Perspektif Koalisyonu... Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü Görüşmesinin Ardından ‘Lefkoşa Deklarasyonu’ Referans Noktası” başlığıyla aktardı.

Gazete Anastasiadis, Çipras ve El Sisi’nin, ülkelerini uluslararası siyasi sahnenin dikkat çekici ayağı haline getirme kararlılığını ortaya koyduğunu yazdı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın bölge ülkelerine ve uluslararası topluma birçok mesaj veren dünkü “Lefkoşa Deklarasyonu”nun üç ülke arasındaki ekonomi, turizm ve enerji alanlarında atılacak adımların referans noktasını oluşturduğunu kaydeden gazete dün uzlaşılanları ileri götürme konusunda bayrağı bugün itibarıyla üç ülkenin ilgili bakanlarının devraldığını belirtti.

Gazete hem deklarasyonda hem de liderler tarafından yapılan açıklamalarda, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır arasında deniz bölgelerinin sınırlandırılması görüşmelerinin hızlandırılmasına ayrı bir önem ve yer verildiğine dikkat çekti, şunları yazdı:

ÇİPRAS TEPKİLERİ TETİKLEMEMEYE ÇALIŞTI

“Bu özellikle, henüz ne Kıbrıs’la ne de Mısır’la münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını belirlemeyen Yunanistan’ı ilgilendiren bir konudur. Yunanistan Başbakanı Çipras tepkileri tetiklememeye özen göstererek, MEB sınırlarının, -Türkiye’yi kastederek- üçüncü ülkelerle istişare gerektirmeyen yerlerde belirleneceğini söyledi. Çipras bu sözüyle, en azından ilk yıl Kıbrıs ile deniz bölgelerini sınırlandırma çabasına girişilmeyebileceğini kastetti.”

YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS-MISIR FERİBOT SEFERLERİ

Habere göre dünkü zirvede, Kahire zirvesinde ele alınmayan konular irdelendi. Bunlardan biri de, her üç ülke için de çok önemli olan turizm konusuydu. Rum, Yunan ve Mısır turizm bakanları, dünkü zirvede alınan; ortak turizm paketleri oluşturulması için kamu ve özel sektör arasında işbirliği kararını ileri götürmek için gerekli bütün faaliyetleri üstlendi. Buna paralel olarak Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır bağlantılı (ticari değil turistik) feribot seferleri düzenlenmesi için gerekli bütün prosedürler de uygulanacak.

BİR SONRAKİ ÜÇLÜ ZİRVE ATİNA’DA OLACAK

Alithia haberi manşetten “Lefkoşa Zirvesi Başarılı, Bir Sonraki Atina’da... İttifak Sağlamlaşıyor!... Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Ekonomik ve Siyasi İşbirliği İlişkilerini Derinleştiriyor” başlığıyla aktardı.

Gazete dünkü zirvenin “Lefkoşa Deklarasyonu” ile tamamlanmasının ardından Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, bir sonraki zirvenin Atina’da yapılacağını açıkladığına işaret etti.