Rum siyasi partileri dün Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilen Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır zirvesinden çıkan “Lefkoşa Deklarasyonu”nu, Güney Kıbrıs’ın siyasi açıdan yükselmesi olarak değerlendirdi.

Fileleftheros’un haberine göre DİSİ dünkü zirvenin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı Akdeniz’de işbirliği unsurları ve Avrupa’nın bölgedeki istikrar kapısı olarak gösterildiğine işaret ederek “diplomatik işbirliği Kıbrıs sorununa; işgal olmadan ve karşılıklı menfaat işbirliği mantığı temelinde onurlu, sürdürülebilir ve işleyebilir bir anlaşma çabasında katalizör olabilir” görüşünü ortaya koydu.

AKEL, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır işbirliğinin “dışlama mantığına dayanmadığı ve Türkiye de dahil, bölgedeki hiçbir devletin aleyhine olmadığı” görüşünü ortaya koyarak şu görüşü belirtti:

“Kıbrıs Türk toplumu liderliğine Mustafa Akıncı’nın seçilmesi ile Kıbrıs sorununun çözüm ümitleri canlanıyor. Soruna bulunması muhtemel çözümün, Türkiye’nin işbirliğine (Rum-Yunan-Mısır) katılımını kolaylaştırması bekleniyor.  Üçlü işbirliği karışık Doğu Akdeniz bölgesi ve özellikle Kıbrıs için olumlu bir gelişmedir.”

EDEK üçlü işbirliğinin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği veya MEB’inde denetim kurma olanağı sorgulanmaksızın istikrar ayağı ve güçlü bölgesel bağların geliştirilmesi için özlü unsur olduğunun teyidi olduğunu” savundu ve “üç ülkenin Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının belirlenmesi kararı partimiz için birinci önceliktir” denildi.

Vatandaşlar İttifakı “Lefkoşa Deklarasyonu”nu kutladı ve Anastasiadis hükümetinden, gerekli altyapıların yapılması ve doğal gaz satış anlaşmasının yapılabilmesi için, Mısır şirketleri ile müzakereleri en kısa sürede tamamlamasını beklediğini açıkladı.

EURO.KO üçlü işbirliğinin, “Doğu Akdeniz’de Deniz Hukuku’nun ve uluslararası meşruiyetin korunması için sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni güçlendiren bölgesel cephe olduğu” görüşünü belirtti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de bölge ülkeleriyle siyasi çıkar dengesi ile bütün alanlarda işbirlikleri kurulmasını sözde “Türk saldırgan politikasının etkilerini göğüslediği” gerekçesiyle kutladı.

Haravgi de haberine “Bölgesel Güvenlik ve İşbirliğini Güçlendiren Faaliyetler Hoş Karşılanıyor” başlığını attı.