“Global Liderlik Forumu’na” katılmak üzere İstanbul’a giden ve orada Kıbrıs konusunda NTV’ye yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs sorunuyla ilgili beşli konferans toplanması konusunu gündeme getiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, Rum Yönetimi’nden yanıt geldi.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Dışında Müzakereler… Akıncı Sürece Çelme Takmaya Çalıştı, Lefkoşa Reddetti- Ortak Açıklamanın Mürekkebi Kurumadan Önce Harekette Bulundu” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Türk tarafının art niyetli bir önerisini geri getirerek, müzakere sürecine çelme takmaya çalıştığını” iddia etti.

Akıncı’nın, liderler arasındaki görüşmelerin birinci yıldönümü vesilesiyle, liderlerin yaptığı ortak açıklamanın yayımlanmasından birkaç saat sonra, müzakerelerin Kıbrıs dışına taşınması ve toprak ile garantilerin görüşülmesine dair önerisini yine ortaya koyduğunu yazan gazete, Akıncı’nın geçmişte de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e toprak ile garantiler/güvenliği Kıbrıs dışında görüşmeyi önerdiğini öne sürdü.

Akıncı’nın bu şekilde üçüncü tarafları, yani Türkiye’yi, konuya müdahil etmeyi ve bu iki başlıkta bir al-ver’e yol açmayı istediğini iddia eden gazete, “edinilen bilgilere göre”, konunun (geçmişte) Akıncı tarafından gündeme getirilmesiyle, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Akıncı’ya, güvenliğin de içerisinde olduğu bütün konuların, Kıbrıs’ta ele alınması gerektiği yanıtını verdiğini ileri sürdü.

Garantör güçlerin sürece müdahil olmasının son safhada gerçekleşebileceğini kaydeden gazete, uluslar arası toplantının bileşimi konusunda da fikir ayrılıkları olduğunun açık olduğunu öne sürdü.

“Türk tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sahte devletle eşit hale getirmeye çalıştığı” iddiasında da bulunan gazete, “konu hakkında bilgisi olan bir kaynağın” ise, Akıncı’nın, liderlerin ortak açıklamasının hemen akabinde sürecin değişmesini ortaya koymayı tercih etmesinin, soru işaretlerine yol açtığına işaret ettiğini aktardı.

Gazete iç sayfadan “Sürece Çelme… Akıncı Ortak Açıklamanın Yayımlanmasından Birkaç Saat Sonra Harekette Bulundu- Müzakerelerin Kıbrıs Dışına Taşınması Art Niyetli Hareket- Partilerden Farklı Yorumlar” başlıklarıyla yayımladığı haberinde ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, müzakerelerin başlamasının birinci yıldönümü nedeniyle liderlerin yaptığı ortak açıklamanın yayımlanmasından birkaç saat sonra, sürece çelme takmaya çalıştığı iddiasını yineledi.

Akıncı’nın, “sürecin farklılaşması için, eski bir öneriyi ifşa etmeyi tercih ettiğini” yazan gazete, “konu hakkında bilgisi olan bir kaynağa” dayanarak, liderlerin ortak açıklamasının çeşitli aşamalarda günlerce tartışıldığını ve kimsenin Akıncı’nın bu hareketini beklemediğini savundu.

Akıncı’nın hareketinin Rum hükümetini rahatsız ettiğini kaydeden gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Rum devlet radyosunun sabah kuşağına yaptığı açıklamalara yer verdi.

Gazeteye göre Akıncı’nın “toprak ile güvenlik ve garantiler konularında ortak bir görüş olursa, yıl içerisinde referandum olabilir” şeklindeki söylemini yorumlayan Hristodulidis, “bunun (Rum kesiminde belgelerin basına sızması nedeniyle), yakın geçmişte de ifade edilen bilindik Türk yaklaşımından ibaret olduğunu” iddia etti.

Dolayısıyla, bu önerinin ilk kez ifade edilmediğini yineleyen Rum sözcü, bunun yakın geçmişte Türk tarafınca, hem müzakere masasında hem de kamuoyunda dile getirildiğini söyledi.

Gazete bunun haricinde “Lefkoşa’nın” mesajının “eğer Türk tarafı süreç gerçekten ilerlesin ve yıl içerisinde referandum yapılsın istiyorsa, Kıbrıs sorununun henüz ele alınmayan temel boyutlarında anlaşamaya varılması için, işbirliğinde bulunması gerektiği” şeklinde olduğunu da iletti.

Gazete “konu hakkında bilgisi olan bir kaynağa” da dayanarak, “görüşülen Yönetim Başlığında dahi açıkta kalan birçok mesele olduğunu” ekledi.

MÜZAKERECİLERİN GÖRÜŞMESİ

Mülkiyet konusunun, müzakerecilerin dünkü görüşmesinin gündeminde olduğunu da yazan gazete, müzakerecilerin bugün de görüşeceklerini ve bugünkü görüşmede ise yönetim boyutunun ele alınmasının beklendiğini belirtti.

Gazete liderlerin 27 Mayıs’ta yapılacak görüşmesine kadar, müzakerecilerin uzlaşı ve ayrılık noktalarını içeren listeyi hazırlamayı üstlendiklerini de ekledi.

Simerini gazetesi ise habere “Çok Taraflı Görüşmeye Yönelik Yol Haritası- Müzakerelerin Pazar Günü Yapılacak Seçimlerden Sonra Hızlandırılması- Akıncı’nın İfadeleri İç Cephedeki Anlaşmazlıkların Fitilini Ateşledi” başlıklarıyla manşetten, “Birçok Düzeyde Fikir Ayrılığı” başlığıyla ise iç sayfadan geniş yer verdi.

Gazeteye göre konu hakkında açıklamalarda bulunan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, kendi yaklaşımlarına göre “şu an dört başlık (yönetim, mülkiyet, AB, ekonomi) üzerindeki görüşmenin gelişme aşamasında olduğunu ve mevcut aşamada ciddi görüş ayrılıkları veya farklı yaklaşımların açığa çıktığı toprak ve yönetimle ilgili boyutlarda çaba gösterildiğini” ifade etti.

Gazeteye göre Hristodulidis sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dolayısıyla, bu dört başlığın görüşülmesi faslının tamamlanması gerekir. Ve tamamlandıktan sonra, ortaya çıkacak sonuçların, toprak konusu üzerinde bir görüşmeye başlamamıza izin vermesini umuyoruz. Toprak konusu, herkesin anladığı üzere, mülkiyetle doğrudan bağlantılıdır ve bu ikisinin birlikte kapanması gerekir.”

Gazeteye göre Hristodulidis, güvenlik ve garantiler konusunda ise, Rum kesiminin tezinin “ilk önce liderler arasında bir görüşme yapılması ve daha sonra, anlaşma mesafesinde olunduğu zaman, beşli bir konferans değil çok taraflı bir konferans toplanması olduğunu ve kendilerinin burada güvenlik ve garantilerle ilgili tezlerini açıklayacaklarını, aynı zamanda şu an yürürlükte olan garantiler sisteminin de yürürlükten kalkacağını” ileri sürdü.

Gazeteye göre Rum sözcü, “burada, bu noktalarda, iki taraf arasındaki farklı yaklaşımlar benimsenmektedir” ifadelerini de kullandı.

Gazeteye göre, toprak konusunu da yorumlayan Rum sözcü, “bu konu hakkında önceden fikir teatisinde bulunulduğunu ve kendilerinin söylediği şeyin, bunun mülkiyetle bağlantılı şekilde ve mülkiyetle ilgili bazı boyutlarda ilerleme sağlandıktan sonra (ki bunlar daha ele alınmadı) gerçekleşeceği şeklinde olduğunu” sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi ise “Beşli Konferans Söz Konusu Değil” başlıklı haberinde, Rum hükümetinin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın söylemlerine verdiği yanıtta “yalnızca çözüm mesafesinde olunduğu zaman, Kıbrıs sorunuyla ilgili çok taraflı bir konferans gerçekleştirilebileceğini vurguladığını” iletti.

Gazete Rum Hükümetinin, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis aracılığıyla, Kıbrıs sorunuyla ilgili beş taraflı bir konferans gerçekleştirilmesinin söz konusu olmadığı gibi, böyle bir meselenin ortaya konmadığına da açıklık getirerek “yanlızca Kıbrıs sorununun çözüm mesafesinde olunduğu zaman, (beşli değil) çok taraflı konferans gerçekleştirilebileceğine işaret ettiğini” aktardı.

Gazete, müzakerelerin gelişme aşamasında olduğu bir sırada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın toprak konusunda olası bir anlaşmanın akabinde, beşli konferans yapılmasıyla ilgili söyleminin, Rum hükümetinin tepkisine neden olduğunu da ekledi.

Haravgi ise “Beş Taraflı Değil, Uluslararası Konferans… Güvenlik ve Garantiler Çözüm Mesafesinde Olduğumuz Zaman Ele Alınacak” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın önerisini yorumlayan Rum hükümetinin “güvenlik ve garantiler konusunun Kıbrıs sorununda bir anlaşma mesafesinde olunduğu zaman, uluslar arası bir konferansta ele alınacağını bildirdiğini” yazdı.

Gazeteye göre Rum Hükümeti “Müzakerelerde, altı başlığın da sonuçlarına bağlı olarak ve çözüm mesafesinde olunduğu zaman, beşli konferans değil çok taraflı konferans toplanabilir; ki bununla garantiler sistemi ortadan kalkacak” ifadelerini de kullandı.

Haber Politis gazetesinde ise “Hükümet Yalnızca Çözüm Mesafesinde Olunduğu Zaman Çok Taraflı Konferans Yanıtını Veriyor” başlığıyla yer aldı.

PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Fileleftheros gazetesine göre ise, AKEL’in Kıbrıs Masası şefi Tumazos Çelepis ise açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın önerisinin, değişmez Kıbrıs Türk tezinin yinelenmesinden ibaret olduğunu iddia etti.

Gazeteye göre, DİKO’nun AP’deki milletvekili Kostas Mavridis ise açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “taktik oyunlarının”, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türk tarafını ilgilendiren konuların en başta görüşülmesini, Kıbrıs Rum kesimi için tedirginlik yaratan konuların da sona kalmasını kabul etmesinin yanlış bir karardan ibaret olduğunu kanıtladığını savundu.

Gazeteye göre, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise açıklamasında, “Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının Akıncı’nın önerisiyle yapmaya çalıştığı şeyin, Rum tarafının müzakerelerdeki feragatlerine kilit vurmak; beşli bir konferans aracılığıyla da sahte devletin yükseltilmesi ve özellikle de tanınmasına yardımcı olmak olduğunu” iddia etti.

Gazeteye göre Vatandaşlar İttifakı Sekreterliği üyesi Konstantinos Filaretu ise açıklamasında, Anastasiadis ile Anastasiadis’i Kıbrıs sorununda destekleyen DİSİ ve AKEL liderliklerinin, “Akıncı’nın görüşleri ile hem fikir değillerse, bunu gizleyip muhafaza etmeyerek, Türk uzlaşmazlığını gözler önüne sermekle yükümlü olduklarını” ileri sürdü.

Gazete, Rum Ekologlar- Vatandaşlar İşbirliği ile Dayanışma Hareketinin açıklamalarına da yer verdi.