EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Alithia gazetesine verdiği söyleşide, Kıbrıs sorununa da değindi.

Alithia gazetesine göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs sorunundaki durumları nasıl görüyorsunuz şeklindeki bir soru üzerine, sahip oldukları verilerle değerlendirme yapma konusunda önemli bir boşluğun bulunduğunu belirtti.

Sizopulos, Şubat ayında bilgilendirilmeleri ve perde gerisinde olanların, BM’nin ortaya koyduğu 2017 yılı başına kadar çözüm ihtimali konusunda iyimserliğe yer bırakmadığını savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, çapraz müzakere konusundaki sözünü ihlal ettiğini ifade eden Sizopulos şu anda sadece, kendi taraflarının(Kıbrıs Rum tarafının), Kıbrıs Türk toplumuna sağladığı kazançların görüşüldüğünü, aksinin ise yapılmadığını ileri sürdü.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin rolü konusundaki hayal kırıklığını da dile getiren Sizopulos, Eide’nin, herhangi bir çözüm aradığını, onun için basit bir çözümün yeterli olduğunu da savundu.

Sizopulos, Türkiye’nin, İsrail ve Rusya’ya ilişkin olarak son günlerde izlediği stratejiden de bahsederek hükümetin, bölgede yaşananlara yönelik olarak gözünü dört açması gerektiğini ifade etti.