EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs sorununun çözümünü, ilk EDEK partisinin istediğini söyledi.

Kathimerini gazetesinde yer alan demecinde, “Kıbrıs sorunundaki bir ara çözüm veya yol haritası kabul edilmesiyle ilgili olası tuzaklar konusundaki tehlikelere” işaret eden Sizopulos, Bürgenstock tipi bir konferanstan ise kaçınılması gerektiğine işaret etti.

Kendilerinin sosyalist olduğunu da belirten Sizopulos, kendileri için temel prensibin, halkın etnik ve dini kriterler temelinde ayrılmasının mümkün olmadığı şeklinde olduğunu da dile getirdi.

EDEK partisinin çözüm isteyip istemediği sorusuna ise Sizopulos şu yanıtı verdi;

“Çözümü ilk isteyen EDEK partisidir. Unutmayalım ki EDEK, örgütlü bir şekilde 74’e ulaşmamızın öncesinde gerçekleşen komploya karşı mücadele eden tek partiydi. Bu nedenle, 1974 olgularının tersine dönmesini de ilk biz istiyoruz. Tamamen kişisel olan ve bunu anımsamaktan üzüntü duyduğum bir şey de var. Ben şu an işgal altındaki Kıbrıs’tan gelmekte olan; istilayı, işgali, mülkünü kaybetmeyi yaşamış ve 74 sonrası devletten ayrımcı muamele görmüş tek siyasi parti başkanıyım. Benim şu an, bunları yaşamamış olan diğer bütün parti başkanlarının çözüm istediğini ve benim istemediğimi mi düşünmem gerekir? Yani ben mülküme dönmek istemiyor muyum? Farkımız şudur ki, 74 olaylarını yaşamış olmamdan ötürü, benim düşüncemde ağır basan şey, Kıbrıslı Türklere ne kadar lehte ayrıcalık tanınacağı değildir. Benim düşüncemde ağır basan şey, herhangi bir çözüm şeklinin, barış içerisinde bir arada yaşamayı aynı zamanda etnik ve dini kökenlerinden bağımsız olarak bütün Kıbrıslıların işbirliğini güvenceye alması ve üçüncü ülkelerin müdahalelerini dışlaması gerektiği şeklindedir. Hedef budur ve bundan dolayıdır ki çözümün demokratik olmasını istiyor ve bunda ısrar ediyoruz. Mücadelemiz budur. Farkımız çözüm isteyip istemememiz değildir. Tabi ki çözüm istiyoruz, mümkün olsaydı dün de isterdik. Farkımız herhangi bir çözüm istemediğimizdir.”