EDEK Başkanı Marinos Sizopulos kendilerine yapılan bilgilendirmeden ve EDEK’in anayasa danışmanlarıyla yaptığı istişarelerden, konfederal çözüme gidilmekte olduğu sonucu çıktığını savundu.

Simerini’nin haberine göre, Sizopulos dün basın toplantısı düzenleyerek seçim barajının 3,6’ya yükseltilmesinden, bütçeye ve Kıbrıs sorununa, geniş bir konu yelpazesinde görüşlerini açıkladı.

Sizopulos Konfederasyona doğru gidilmekte olduğu görüşünü “egemenlik bölünüyor, artık yetkiler oluşturucu devletçiklerde kalıyor, vatandaşlık iç vatandaşlık diye bölünüyor. Yasal sakinlere farklı özellikler verilmeye çalışılıyor. Devletin kurumsal organları da dâhil bütün sorunlar 4 Kıbrıslı Rum, 4 Kıbrıslı Türk ve bir de Avrupalı yargıcın yer alacağı Yüksek Mahkeme’de çözülecek”  diyerek gerekçelendirdi.

Müzakerelerde 38 yıldır anlaşmaya yaklaşılamamasının ana nedenini de “felsefede anlaşamıyoruz. Çünkü Kıbrıs sorunu toplumlar arası anlaşmazlık değil, siyasi hakların ve insan haklarının ihlali meselesidir” sözüyle açıklayan Sizopulos sorunun uluslararası boyutlarının görüşülmesi için katılımcıları “doğru” belirlenecek paralel bir uluslararası konferans önerdi.

Sizopulos “Siyasi haklarda ve insan haklarında hiçbir indirim olmamasını, Avrupa müktesebatının tam olarak uygulanmasını talep etmeliyiz” de dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis tarafından yapılan bilgilendirmeye de değinen Sizopulos “İmtiyazlı muamele var, danışman çevrelerinde başka partilerden kişiler var, bu kişiler imtiyazlı bilgilendirme alıyor. Partiler gelişmeler konusunda çok geç bilgilendiriliyor” şikayetinde bulundu.