Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapacağı 15 Eylül’deki Rum meclisinin kapalı toplantısında, yasanın harfiyen uygulanması halinde, 7 siyasi parti başkanından ikisi katılamayacak.

Fileleftheros “Omiru’ya Meclis Dışı Parti Başkanları İçin Baskı... Sizopulos 15 Eylül’de Kendisinin de Meclis’te Olacağını Söylüyor” başlıklı haberinde, yasaya harfiyen uyulması halinde, 7 parti başkanından ikisinin, mecliste sandalyeleri olmadığı (milletvekili olmadıkları) için Anastasiadis’in bilgilendirme toplantısına katılamayacağını yazdı.

Gazeteye göre bu durumdaki EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Rum Ulusal Konsey toplantılarına ve Siyasi Parti Başkanları toplantılarına katılmalarına,  başkanlığını yaptıkları partilerinin mecliste temsil ediliyor olmasına karşın, o toplantıya katılamayacak olmalarına tepki gösterdiler ve katılma isteklerini açıkladılar.

İnisiyatif alıp o gün meclise gideceğini söyleyen Sizopulos, meclisin kapalı toplanması kararı nedeniyle stenograflar dışında sadece milletvekillerinin katılabileceğine dikkat çekerek “şimdi top meclis başkanı Omiru’da. İki siyasi parti başkanının dışarıda kalmasını istemiyorsa, ilk kararı o değiştirecek” dedi.

Gazete, Lillikas’ın da Omiru’dan, milletvekili olmayan siyasi parti başkanlarının o toplantıya katılmasına izin vermesini istediği, talebinin kabul edilmemesi halinde başka bir faaliyette bulunmak niyetinde olmadığı yolunda bilgi edindiğini yazdı.