EDEK, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kişisel mülkiyet hakkına saygı gösterileceği ilke anlaşması nedeniyle “siyasi hatalarının sonu gelmiyor” diyerek Anastasiadis’i ve çalışma arkadaşlarını eleştirdi.

Fileleftheros’un haberine göre “Anlaşma kolonizasyonu meşrulaştırmakla kalmıyor, Kıbrıs Rum malları üzerinde haklar da veriyor” diyen EDEK Başkanı Marinos Sizopulos KKTC’deki eski Rum mallarının büyük bölümünün TC kökenli KKTC vatandaşları tarafından kullanıldığına işaret ederek “Yerleşik kullanıcının mülkiyet üzerindeki hakkı kolonizasyonun meşrulaştırılması değildir de nedir” diye sordu.

Sizopulos, eldeki verilerin, Annan planı taraftarı diye nitelediği Anastasiadis ve çalışma arkadaşlarının “Kıbrıs Helenizm’i” diye nitelediği Rumlar için büyük tehlikeleri fark edemediklerini de vurguladı.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu aracılığıyla, Eide’nin önceki günkü liderler görüşmesinin ardından yaptığı mülkiyetle ilgili açıklamadan endişe yarattığını açıkladı.

Hrisostomu “Eroğlu tarafından gömülen Talat-Hristofyas yakınlaşmalarının Başkan Anastsiadis tarafından hortlatıldığı görünüyor. Yeniymiş gibi duyurulan kişisel mülkiyet hakkına saygı ilke anlaşması temcit pilavıdır” ifadelerini kullandı.

Simerini EDEK ve Çevreciler Hareketi’nin açıklamalarını “İşgal Olguları Meşrulaşıyor” başlığıyla aktardı, EURO.KO’nun ilgili açıklamasına yer verdi.

Gazeteye göre liderler arasında varılan mülkiyetle ilgili ilke anlaşmasının, sadece KKTC’deki Rum mallarıyla ilgiliymiş gibi göstererek bunu “önemli gelişme” diye niteleyen EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, bu ilke anlaşmasının, partisinin destek verdiği; Avrupa ilke ve değerlerine ve Avrupa müktesebatına uygun, insan hakları ve özgürlüklerine saygılı bir çözüm çerçevesinde olması dileğinde bulundu.