ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat'ın, Helen-Amerikan toplumu unsurlarıyla bir araya gelerek, Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın Kıbrıs ziyareti hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Filelelftheros gazetesi, Amerikalıların, iyi ortamdan ve liderlerin kamu oyun önünde dile getirdikleri ilerlemeden cesaretlendiğini, ABD hükümetinin, liderlerin 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması arzusunu paylaştığını da yazdı. 

Habere göre, Sloat, çözümün mümkün olduğuna dair somut unsurların var olup olmadığı şeklindeki soruyu yanıtında, yeni bir şey eklemezken, seçimlerin ardından müzakerenin normal hızda devam edeceğini, zor konuların ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını ve daha ileri görüş birliklerinin bulunacağını ifade etti.

Türkiye’nin tutumuna ilişkin olarak Sloat, Türk yetkililerin, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi ilişkin açıklamalarını olumlu olarak değerlendirirken, Amerikan hükümetinin Türk liderlerle yaptığı tüm görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiğini söyledi.

Sloat ayrıca güvenlik ve garantiler konusunda somut yanıtlar vermekten de kaçındı.