Dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ve BM Genel Sekreteri Javier Perez de Cuellar’ın 80’li yıllarda Kıbrıs sorununu da ele aldıkları üç görüşmenin tutanakları, İngiliz Ulusal Arşivi tarafından dün yayımlandı. Rum gazeteleri yayımlanan gizli belgelerin içeriğine yer verdi.

Alithia, haberi “Thatcher ve Cuellar’ın Üç Görüşmesinin Gizli Tutanakları Yayımlandı… Spiros Kiprianu ve Rauf Denktaş’ı Çözüm Çabalarına Engel Görüyorlardı” başlığıyla tam bir sayfa ayırarak yayımladı.

Thatcher ve Cuellar’ın Nisan 1984, 23 Ocak 1985 ve 14 Mayıs 1986 tarihlerindeki görüşmelerine dair detaylar da verilen haberde şunlar aktarıldı:

“Tutanaklardan,  BM Genel Sekreteri’nin o dönemde, gerek Başkan Spiros Kiprianu’nun gerekse Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş’ın çözüme çok da ilgi göstermemesinden özellikle hayal kırıklığı içerisinde olduğu anlaşılıyor. Perez de Cuellar, görüşmelerinden birinde Thatcher’e ‘Kiprainu ve Denktaş sahne dışında olsa hayat daha kolay olurdu’ derken, benzer kanaatte olan Thatcher de ‘Kiprianu ve Denktaş, Kıbrıs’ta üniter bir devlet tesis edilmesinden kişisel kayıp yaşayacaktı ve belki bunu gerçekten istemediler’ düşüncesini ortaya koydu.” 

Politis haberi “Thatcher-De Cuellar Görüşme Tutanakları Gün Işığında… Rauf –Spiros İstememiş Miydi?” başlığı altında özetledi.

Fileleftheros “Cuellar’dan Kiprianu’ya Tehdit… Zamanın BM Genel Sekreteri Thatcher’den Lefkoşa’ya Baskı Yapmasını İstedi” başlığını attı.