Güney Kıbrıs’ta 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin galibinin DİSİ partisinin olabileceği haber verildi.

Alithia gazetesi, EDEX-IMR Limited konsorsiyumunun, Rum Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (RİK) hesabına 8-18 Nisan tarihlerinden bin kişiyle yaptığı anketi yayımladı.

Ankete göre DİSİ’nin yüzde 23,5 oyla seçimlerin galibi olacağının görüldüğünü aktaran gazete, AKEL’in ise yüzde 17 oranıyla ikinci parti olarak görüldüğünü kaydetti.

Ankette DİKO’nun yüzde 9’luk bir orana sahip olduğunu yazan gazete, onu yüzde 4,5 ile EDEK, yüzde 4 ile Vatandaşlar İttifakı, yüzde 3’le Dayanışma Hareketi ile Çevreciler ve yüzde 1,5 ile ELAM’ın izlediğini belirtti.

Ankette hangi kriterlere göre oy kullanılacağının sorulması üzerine yüzde 24’ünün “Kıbrıs sorunu”, yüzde 33’ünün “iç yönetim” ve yüzde 36’sının “her ikisi” yanıtı verdiğini yazan gazete, Kıbrıs sorununun yakın zamanda çözülüp çözülmeyeceğine dair soru üzerine yüzde 62’sinin olumsuz, yüzde 34’ünün olumlu görüş belirttiğini kaydetti.

YÜZDE 40 ANASTASİADİS’TEN MEMNUN

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarının nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine katılımcıların yüzde 40’ının memnuniyet, yüzde 58’inin de memnuniyetsizliklerini dile getirdiğini aktardı.

Güney Kıbrıs’taki ekonomik durum konusunda ise yüzde 38’inin ekonominin bir yıl önceye göre daha iyi bir noktada olduğu, yüzde 41’inin bir değişiklik olmadığı değerlendirmesinde bulunduğunu kaydeden gazete, anketin en ilgi çekici noktalarından biri olarak da, katılımcıların 52’sinin Güney Kıbrıs kurtarma programının, yani memorandumun, yararlı olduğunu, sadece 4’te 1’inin zarar verici olduğunu düşündüğünü belirtti.