Güney Kıbrıs’ta ekonomik kriz döneminde mevduatları tıraşlanan eski “Laiki Bankası” mağdurları, Mart 2013’te Euro Grubu tarafından alınan tıraşlama kararı dolayısıyla uğradıkları zararın tazmini talebiyle Avrupa kurumları aleyhine toplu dava açmaya  hazırlandığı haber verildi. 

Alithia “Son Ümit Avrupa Mahkemesi” başlıklı haberinde, “Laiki Bank” mağdurlarının örgütlü bulunduğu SİKALA, şu ana kadar yüzlerce üyenin Lüksemburg’daki AB Genel Mahkemesi’ne tazminat başvurusuna taraf olduğunu, dün de ilan yayınlayarak henüz katılım göstermeyen üyelerinden (yerli ve yabancı özel ve tüzel kişilikler) bugün mesai bitimine kadar başvuru yapmaya çağrıldığını yazdı.

SİKALA’nın Lüksemburg’daki mahkemeye pazartesi günü sunacağı tazminat davası başvurusunun, yerel düzeyde ve Avrupa düzeyinde eşitlik ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa kurumları aleyhine yapılacak ilk toplu dava başvurusu olacağı kaydedildi.

Habere göre dava  başvurusu, Markidis ve Velaris  avukatlık büroları aracılığıyla yürütülecek, Lüksemburg’daki davaya Avrupa Hukuku uzmanı iki de İngiliz avukat da iştirak edecek. 

“Laiki Bank” tarafından Mart 2013’de yapılan tıraşlamada mevduatlarda 3 milyar Euro’nun üzerinde kayıp yaşandığını hatırlatan gazete, Avrupa Merkez Bankası’nın son raporunda, Güney Kıbrıs’tan mevduat sahiplerinin daha önce Banka aleyhine açtığı davaların AB Mahkemesi’nde düştüğü belirtilerek, gelecekteki davaların da benzer şekilde sonuçlanacağı kanaatine yer verildiğine dikkat çekti.