Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist Grubun, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki faaliyetlerinin kınanması ve bunun ele alınmasına destek vereceği şeklindeki taahhüdünden vazgeçmesiyle, bu konunun Avrupa Parlamentosu’nda ele alınmasının sağlanamadığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Schulz’un Önerisiyle MEB’e İlişkin Ortada Bırakma- Sosyalistler Avrupa Parlamentosu’nda Türk Tahriklerinin Kınanmasına İlişkin Taahhüdünden Vazgeçti” başlıklı haberinde, Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi, Sosyalistler ve Avrupa Sol’unun, Rum AP üyelerinin desteğiyle, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki faaliyetleri konusunun Avrupa Parlamentosu tarafından ele alınması ve bir karar aracılığıyla kınanması talebini dün gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Grup Başkanları Konferansı’na taşıdığını ancak bu talebin reddedildiğini belirtti.

Gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Sosyalist Grubun, Avrupa Birleşik Sol tarafından, Başkanlar Konferansına sunulan ilgili talebe aleyhte oy verdiğini yazdı.

Sosyalistlerin taahhüdünün, yayımlanan NAVTEX’in ardından ortaya çıkan “Türk tahriklerinin” kınanması şeklinde olduğunu yazan gazete, yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Sosyalistlerin taahhüdünü getiren Rum AP üyelerinin çabalarının, nihayetinde  Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a takıldığını belirtti.

AP Başkanı Martin Schulz’un, Türkiye’nin kınanmasına ilişkin her türlü düşünceyi “frenlediğini” belirten gazete Schulz’un, kendisinin daha önce bağlı olduğu siyasi gruba müdahalede bulunduğunu yazdı.

Gazete, yine elde ettiği bilgilere atıfla,  kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıda siyasi gruplar tarafından ifade edilen görüşlere de yer verdi.

Habere göre, Avrupa Birleşik Sol Başkanı Gabrielle Zimmer, Avrupa Halk Partisi, “dağılma süreci tamamlanan” Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Grubu,  konunun Avrupa Parlamentosu’nda ele alınmasına onay verdi.

Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu ile Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pitella bunun ele alınmasına karşı çıktı.

Sosyalist Grup Başkanı Pitella ayrıca böyle bir tartışmanın yapılmasının erken olduğunu ve konunun Dışişleri Komitesi’nde muhtemelen görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise, söz alarak, konunun Avrupa Parlamentosu’nda ele alınmaması talebinin çoğunluğu elde etmediğini buna bağlı olarak reddedildiğini belirtti.

SOSYALİSTLERDEN YENİ SÖZLER

Fileleftheros gazetesi aynı haber içerisindeki “Sosyalistlerden Yeni Sözler” şeklindeki alt başlık altında, Sosyalist Grubun, Türk “tahriklerinin” kınanması konusunun Avrupa Parlamentosu’nda ele alınması  taahhüdünden vazgeçmesi ve bunun aleyhinde oy vermesinin ardından Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pitella’nin yeni sözler verdiğini yazdı.

Habere göre Pitella, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye tarafından uluslararası hukukun “ihlal edilmesini” sözlü olarak kınadı ve “kendi kalesine gol” atmaktan bahsetti.

Pitella bir kez daha AP Dışişleri Komitesi’nin ele alınacak ve en kısa zamanda onaylanacak olan bir karar taslağı hazırladığını ifade etti.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Sosyalist Grubun olumsuz tavrına ilişkin hayal kırıklığını da dile getirdiğini yazdı.

Simerini gazetesi ilgili haberi manşetten “Sosyalistler Bizi Engelledi- Avrupa Parlamentosu’nda Başka Bekliyorduk Başka Oldu” başlığıyla aktarırken iç sayfada “Avrupa Parlamentosu’nda Mayın” başlığını kullandı.

Gazete, AP Grup Başkanları Konferansı toplantısı öncesinde Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır’ın, Dışişleri Komitesi önünde bir konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre Bozkır, EDEK AP üyesi Dimitris Papadakis ve DİKO AP üyesi Kostas Mavridis’in sorularını, zaman yetersizliği nedeniyle reddetti.

Gazete ayrıca Türkiye’nin, “Türk tahriklerinin” AP’de ele alınmaması için Sosyalist Grup ve diğer gruplara “müdahale ettiğinden” de bahsedildiğini yazdı.

Politis gazetesi ise, “Brüksel İçin Mini Kriz- AP üyelerinin Bir Sonraki AP toplantısında Bunun Ele Alınması Çabaları Sonuç Vermedi” başlığını kullandı.

TAKİS HACIYEORGİU SCHULZ VE BOZKIR İLE BİR ARAYA GELDİ

Haravgi gazatesi, AKEL AP üyesi Takis Hacıyeorgiu ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz arasındaki görüşmenin odağında Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki faaliyetleri konusunun bulunduğunu yazdı.

Habere göre Takis Hacıyeorgiu, bazı üye ülkelerin şu ana kadar olan “ılık” tepkilerinin, kendilerini, bu konuyu küçük bir sorun olarak gördüklerini düşünmelerine ittiğini ifade etti.

Schulz ise, Kıbrıs sorununun çözümüyle Kıbrıs’ın, Asya ve Avrupa arasında halka olabileceğini belirtirken Rum tezlerini, Türk muhataplarına vurgulama görevini de üstlendi.

Gazete aynı haberinin içerisinde, AKEL AP üyesi Takis Hacıyeorgiu’nun ayrıca Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır ile görüştüğünü yazdı.

Gazete bu görüşmenin, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanlığı’nın, Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır ile gerçekleştirdiği ilk görüşme olduğunu da yazdı.

Takis Hacıyeorgiu, AB-Türkiye Karma Parlamento Eş Başkan Yardımcılığına seçilmişti.

Habere göre Hacıyeorgiu, bu görüşme çerçevesinde Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’nin ihlal edilmesinden bahsederken Türkiye AB Bakanı Bozkır, Türkiye’nin çözümle ilgilendiğini ve doğal gazın özlü bir rol oynayabileceğini ifade etti.