BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Kıbrıs Barış Gücü Misyon (UNFICYP) Şefi Elizabeth Spehar’ın, Mont Pelerin’de yapılacak görüşmeler konusunda oldukça iyimser olduğu ifade edildi.

Simerini ve diğer gazetelerde yer alan habere göre, Spehar “Her şey çok iyi giderse, müzakere sürecinin çok belirleyici bir aşamasına ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Gazeteye göre, Spehar, kadınların Kıbrıs’taki barış sürecine katılımıyla ilgili, BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararına ilişkin olarak Lefkoşa’da düzenlenen bir toplantıda konuştu. Spehar, “Liderler için Kıbrıs’ta, belki de çok uzun bir zamandır ilk kez ve muhtemelen daha önce hiç olmadığı kadar sürdürülebilir bir şekilde, adanın yeniden birleşmesi için gerçekten karşılıklı fayda sağlayacak bir anlaşmayı masaya koymak için çok büyük bir fırsat vardır” ifadelerini kullandı.

“Kadınların bu denklemden yoksun olamayacaklarını” dile getiren Spehar, “Bir anlaşmanın uygulanabilirliği ve sürdürülebildiğinin, kadınların da katılımına bağlı olduğunu” savundu.

Gazeteye göre, Spehar, “Müzakerelerin iyi gitmeyi sürdürmesi ve liderlerin de yıl sonuna kadar kapsamlı bir anlaşmaya varma konusundaki hedeflerine ulaşmaları durumunda, dikkatlerini bunu uygulamaya, anayasalara, federal kurumlara ve temel federal yasalara çevirmeleri gerekecek. Bu süreçte, kadınların da seslerini ve endişelerini yansıtmaları gerekecek” ifadelerini de kullandı.

Haber, Haravgi gazetesinde “Elizabeth Spehar İnanılmaz Fırsattan Söz Etti”, Fileleftheros’ta “Spehar Müzakerelerin Son Aşaması Konusunda İyimser”, Alithia’da ise “Kıbrıslı Kadınlar Müzakerelerde Yok” başlıklarıyla yer aldı.