Fileleftheros gazetesi, “Enerji Kaynaklarının Askeri Araçlarla Korunması” başlıklı haberinde, ABD’nin geniş bölgede oynaması gereken rol konusunda, Amerikan ordusu hesabına hazırlanan bir raporun, enerji kaynaklarına gerek havadan, gerek de karadan askeri koruma sağlanması gerektiği üzerinde durduğunu yazdı.

“Stratejik Araştırmalar Enstitüsü” tarafından hazırlanan rapora yer veren gazete, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının ve doğal gazın bölgeden başka ülkelere nakledilmesi perspektifinin, ABD için normal bir bölgesel meseleden ibaret olmadığını; bunun stratejik ve askeri açıdan büyük öneme sahip bir mesele açısından da önemli olduğunu ifade etti.

Gazete, İsrail ile Ürdün arasındaki anlaşmada yaşanan sorununun ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Enerji Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein’ın konuya müdahalesi ve ABD’li yetkilinin doğrudan ABD’nin hayati çıkarlarından bahsetmesi, aynı zamanda Doğu Akdeniz’e ağırlık vermesi konusunda

ABD’nin yeni Savunma Bakanına yönelik gönderilmekte olan mesajların, Washington’un geniş bölgedeki enerji meselesine nasıl baktığına dair iki örnek olduğuna dikkati çekti.

Gazete, bahse konu raporun şu ifadelerle sona erdiğini belirtti:

“Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının keşfedilmesi, bölge ekonomilerine, ülke içi ekonomilerin biçim değiştirmesi ve enerji ihtiyaçlarının karşılanması açısından gerçek bir fırsat sunmakta; bununla birlikte uzun vadeli yaşayabilir bir kalkınma ve refah meydana getirmektedir.

ABD’nin diplomatik ve gerektiği zaman da askeri desteği, bu uzun vadeli ekonomik faydaların güvenceye alınması açısından, potansiyel olarak kuvvetli bir unsur meydana getirebilir.”