Haftalık yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Talat, Kıbrıs sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.

Habere göre, müzakerelerdeki gelişmelerle ilgili çelişkili bilgilerin olduğuna işaret edilerek, bazı kişilerin durumun o kadar da iyi gitmediğinden söz ettiğinin belirtilmesi üzerine Talat, kendisine gelen bilgilerin tam ters yönde olduğunu söyledi.

Talat, “Müzakereler iyi gidiyor, ilerleme kaydediliyor, görüş birlikleri artıyor” dedi.

Mehmet Ali Talat, müzakereci Özdil Nami ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisine ilerlemenin memnuniyet verici olduğunu söylediklerini belirtti.

Önemli olanın nihai sonuç olduğunu vurgulayan Talat, anlaşma metni tamamlanana kadar emin olamayacaklarını, ancak ilerlemenin oldukça iyi göründüğünü söyledi.

Talat, bir soru üzerine, sürecin önümüzdeki Mart ayına kadar tamamlanması beklentisini de dile getirdi.

Mayıs ayında Kıbrıs Rum tarafında seçimlerin olduğuna ve seçim dönemlerinde genel olarak milliyetçiliğin güçlendiğine dikkat çeken Talat, beklenti, dilek ve arzusunun, seçimlerden etkilenmemek için Mart ayına kadar çözüme ulaşmak olduğunu ifade etti.

Talat, bir başka soruya verdiği yanıtta, toprak konusunun bir miktar zor olduğunu ancak bu konuda zorlukları aşmanın yollarının var olduğunu söyledi. Talat, kendi yorumunun sorulması üzerine, oyun oynanılan sahanın değiştirilmesi şeklinde olduğundan söz ederek, bazı yeni yaratıcı fikirlerin dinlenmesi ve özellikle toprak düzenlemesi konusunda Annan Planı’nı aşmanın yollarının bulunması gerektiğini belirtti.

Talat, bunun kendisinin bir önerisi olduğunu ve bunu hem Akıncı ve hem de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e aktardığını, ancak ne yapacaklarını bilmediğini söyledi.

“Önerdiğiniz bu yeni fikirlerle mülkiyet konusunda gözlemlenen çıkmaza bir çıkış bulunabilecek mi?” sorusu üzerine “Mülkiyette çıkmaz yoktur. Müzakereler ilerliyor. Kolay bir konudur” diyen Talat, “Para bulursanız sorun yok” ifadelerini kullandı.

Çözümden sonra garantilerin devam etmesi yönündeki tezinin hatırlatılması üzerine, uluslararası olarak güvenlik konularının çözümünde çeşitli yollar olduğunu söyleyen Talat, Almanya ve Japonya’dan örnekler verdi.

Kıbrıs’ta sınırlı sayıda askerin bulunmasıyla adada günlük hayatta bir sorun yaratılmayacağı görüşünü paylaşan Talat, şimdi olduğu gibi bir garanti anlaşması olursa, Kıbrıslı Rumlar Kıbrıslı Türklere karşı bazı saldırılar düzenlese de Türkiye’nin müdahalesine gerek olmayacağını, çünkü Kıbrıs Türk kurucu devletindeki polisin iç güvenliği sağlayacağını belirtti.

“Bu konuda çözümler bulunabileceğine inanıyor musunuz?” sorusuna karşılık, güvenlik konusunun çeşitli şekillerde çözülebileceğini söyleyen Talat, esas noktanın, en azından Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin ve doğal olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların katılımıyla uluslararası bir toplantının yapılması olduğu üzerine durdu.

Talat, garantiler konusunun çözüleceğini, bunun çözümü bloke eden bir sorun olmadığını da belirtti.

Yakın zamandaki Türkiye ziyaretine işaret edilerek, Ankara’nın Kıbrıs sorunundaki düşüncelerinin sorulması üzerine ise Talat, Ankara’nın kuşkusuz çözüm yanlısı olduğunu, neredeyse konuştuğu herkesin açıkça çözüm istediğini aktardı.

“Türkiye’nin neden bu teze sahip olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna karşılık Türkiye’nin birçok sorununun olduğunu ve Kıbrıs sorunuyla devam etmek istemediklerini söyleyen Talat, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundan yorulduğunu, kendilerinin de aynı durumda olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın, onu tanıdığı zamandan bu yana çözüm istediğini de söyleyen Talat, Kıbrıslı Rumların ve Avrupalıların niyetleri konusunda kuşkularının olduğunu, ancak her zaman çözüm yanlısı olduğunu ve bunu desteklediğini ifade etti.

Son olarak Kıbrıslı Rumlara bir mesajının olup olmadığı sorusu üzerine, Talat, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türkler ve Türkiye’nin niyetleri konusunda emin olmaları gerektiğini belirtti.