Rumların, hidrokarbon araştırmaları için üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkmasıyla ilgili Türkiye’den yapılan açıklamaya karşı tepkileri dün de sürdü.

Politis gazetesine göre Rum yetkililer ve partiler, dün yaptıkları açıklamalarda, üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkılmasına ilişkin desteklerini belirtirlerken, ihalede yer alan parsellerden olan 6’ncı parselin büyük bir kısmının Türkiye’nin bölgelerinin içine girdiğine dair Türk tezini kınadılar.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın kendisine yapılan tehditleri derhal BM ve AB’ye şikayet etmesi gerektiğini savundu.

Omiru, gerek BM Genel Sekreteri, gerekse Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin birçok kez Türkiye’nin müzakere sürecini desteklediğini söylemesine karşın Türk Dışişleri Bakanlığı’nın 6’ncı parselle ilgili açıklamasının, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve egemenlik haklarını uygulamasına karşı açıkça tehditler içerdiğini ve müzakere sürecine zarar verdiğini” iddia etti.

Gazete AKEL’in konuyla ilgili açıklamasında, bazı değişikliklerin saptandığı belirtilerek, Türkiye’nin tehditlerinin kınanmasının ötesinde, Anastasiadis Hükümeti’ne gönderme yapıldığını yazdı.

Habere göre “Anastasiadis Hükümeti’nin, üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkma kararının Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakere sürecinde sebep olacağı zorluklar ve tehditleri önceden kestirerek tüm gerekli önlemleri alması gerekirdi” diyen AKEL, “Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki egemenlik haklarını icra etmeye karşı tepkilerinin kabul edilmez, kışkırtıcı ve uluslararası hukuka ayrılı olduğunu” öne sürdü.

AKEL, açıklamasında Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini de vurguladı.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, “hidrokarbon yatakları Kıbrıs Cumhuriyeti’ne aittir ve Kıbrıs sorununun çözümüyle geliri federal hükümete ait olacaktır” iddiasında bulundu.

DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in,  “Münhasır Ekonomik Bölge ve doğalgazın Kıbrıs sorunu müzakerelerinin bir konusu olmadığını vurguladığı” sözlerine işaret etti.

Prodromu, Rum Hükümeti’nin uluslararası hukuka göre ilerlediğini de savundu.

Çevreciler ve Vatandaşlar İşbirliği Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, Ulusal Konsey’in toplanması çağrısında bulundu.

Öte yandan Simerini gazetesi Türkiye’nin üçüncü tur ruhsat ihalesiyle ilgili kışkırtıcı açıklama yaptığını yazıp buna karşın Güney Kıbrıs’ın ENI’nin gelecekteki planlarında sabit bir şekilde yer alamaya devam ettiğini yazdı.

Habere göre ENI CEO’su Claudio Descalzi düzenlediği basın toplantısında son keşiflerin ardından Mısır’ın Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya yönelik doğalgaz merkezi olabileceğini belirterek, özellikle Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki keşiflerin ardından bu planlara İsrail ve Güney Kıbrıs’ın da dahil edilmesi yönündeki arzusunu dile getirdi.