Yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in vatandaşlık, uyruk/milliyet ve temel özgürlükler konularını ele alacakları kaydedildi.

Fileleftheros “Müzakereler… Yerleşikleri Görüşecekler… Akıncı-Anastasiadis Görüşme Gündeminde Temel Özgürlükler Var” başlıklı haberinde, bugünkü görüşme gündemini “yerleşikler” diye nitelediği TC kökenli KKTC vatandaşları diye yorumladı.

Türk tarafının bu konuda katı görüşlere sahip olduğunu ifade eden gazete okurlarına, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “hiçbiri Türkiye’ye geri gönderilmeyecek. Ben sözümü tutarım”  açıklamasını hatırlattı. Gazete, bugün vatandaşlık meselesinin de, yani kimlerin devletin vatandaşlığını alma hakkına sahip olduğunun ele alınacağını ekledi.

Simerini ise, “Yeni Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi Bugün… Çin ve Yunanistan Güvenlik Konseyi Kararları Tahtında Çözüme Bağlılığını Sürdürüyor” başlıklı haberinde, liderlerin bugünkü gündeminde vatandaşlık, haklar ve temel özgürlükler bulunduğunu yazdı.

Gazete liderlerin 1 Temmuz’daki son görüşmelerinin ardından Anastasiadis’in mülkiyette özlü anlaşmazlıklar olduğu ve “mülkiyet müzakeresinin tamamlanabilmesi için toprak düzenlemeleriyle birlikte görüşülmesi gerektiği” açıklamasını hatırlattı.

Alithia da haberi “Kıbrıs Sorunu… İki Lider Uyruk Konularını Görüşüyor”  başlığıyla aktardı.