Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Güney Kıbrıs’ta devam etmekte olan dış Rumlar kongresinde pazar gecesi yaptığı ve “Crans Montana’da hem çözüm hem de çöküşü önlemek için insani olanaklar ölçüsünde elinden geleni yaptığını” iddia ederek, “vicdanının rahat olduğunu” söylediği konuşmasına partilerden sert tepki geldi.

Fileleftheros “Kıbrıs Sorunu İçin Ringde… Başkan’ın Dış Rumlar Kongresinde Başkan Anastasiadis’in Söyledikleri İçin Megatonluk Çarpışma” başlıklı haberinde, DİKO ve EDEK’in Anastasiadis’in konuşması vesilesiyle, Crans Montana’daki icraatlarına ağır eleştirilerde bulunduğunu yazdı.

Habere göre DİKO (gazete “Nikolas Papadopulos’un seçim kurmaylığı” olarak niteledi), “Anastasiadis’in Kıbrıs politikasının başarısızlığının ve şahsi itibarsızlığının bir kez daha ortaya çıktığı” görüşünü ortaya koydu, çelişkili açıklamalar yapma nedeninin, başarısız politikasını şirinleştirme çabası olduğunu kaydetti.

DİKO Anastasiadis’in hatalarını şöyle sıraladı: “Crans Montana sürecindeki çıkmaz müzakere masasında kalan; dönüşümlü başkanlık ve veto, KKTC’deki mülklerin ilk söz sahibinin bugünkü kullanıcıları olması, Türk vatandaşlarının Ada’ya serbest gelişleri, Türk haritasını küçük değişikliklerle kabul etmesi, bütün TC kökenlilerin kalması v.b.”. 

DİKO Rumların büyük çoğunluğunun, “Tehlikeli taviz taktiğine son verecek, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin avantajlarının değerlendirileceği, Türkiye’ye bedel ödetecek yeni bir strateji istediği” görüşünü de ortaya koydu.

EDEK de Anastasiadis’in yaptığı önerilerin, söylediği gibi Kıbrıs’ı “normal devlete” değil, Türkiye’nin mandası altına sürüklediği görüşünü ortaya koydu.

Siyasi partiler de 19’uncu “Dış Rumlar Dünya Federasyonu” (POMAK), “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) ve POMAK gençlik kolu NEOPOMAK konferansında Kıbrıs sorunundaki tezlerini ortaya koydu.

Alithia ve diğer gazetelere göre konuşmasında “birliğe ihtiyaç olduğuna” vurgu yapan DİSİ Başkanı Averof Neofitu “bu zor günlerde Kıbrıs’ı parti ideolojilerinin üzerinde tutmalıyız” dedi. Neofitu Kıbrıslı Türklere de “onurlu bir uzlaşı arzu ediyoruz” diyerek hitap etti.

“İKİ BÖLGELİ İKİ TOPLUMLU FEDERASYONDAN UZAKLAŞMAK KIBRIS’LA İLGİLİ BM KARARLARINI GEÇERSİZ KILAR”

AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu “iki bölgeli iki toplumlu federasyondan uzaklaşmamız Kıbrıs’la ilgili (BM) kararlarını geçersiz kılacak ve  ülkemizi uluslararası alanda yalnızlaştıracak” uyarısında bulundu. Stefanu 1977 ve sonrasında istisnasız bütün Rum Yönetimi başkanlarının Kıbrıs sorununun iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde çözüm taktiğini izlediğini hatırlattı.

DİKO Meclis Grup Sözcüsü Hristiana Erotokritu şu anda yapılması gerekenin, Kıbrıs sorununda izlenen taktiğin değiştirilmesi olduğunu savundu. “Kıbrıs Helenizm’i, tarihinde hiçbir zaman böyle milli ve fiziki varoluş tehlikesi yaşamadı. Hiçbir zaman bu kadar karışıklık, karanlık olmadı ve siyasi liderliği hiç bu kadar dönüşler yapmadı” diyen Erotokritu dış Rumlardan, bulundukları ülkelere Türkiye’yi şikayet etmelerini istedi.

EDEK Başkan Vekili Maria Vasiliadu Crans Montana başarısızlığının ardından Rum tarafına da sorumluluk yüklemeye çalışanlar olduğunu, bu nedenle “dikkatli ve hassas icraatlar, alternatif senaryo planlamaları yapılması ve çıkar örtüşmelerinin değerlendirilmesi gerektiğini” iddia etti.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas şu anda “Türkiye’ye bedel ödetmek için”  talepkar strateji uygulamanın tam zamanı olduğunu iddia etti ve iki bölgeli iki toplumlu federasyon modelinin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tasfiyeye ve Ada’yı Türk mandasına çevirip “Helenizm’i yok olma tehlikesine sürüklediğinin ortaya çıktığını” iddia etti.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus “bugünkü şartlarda, çözüme ulaşabilmemiz için bütün Türk taleplerini kabul etmemiz gerek” dedi ve partisinin “milli kurtuluş için kurulduğunu” söyledi. “ölümcül hatalar olduğunu ve bunları gizlemenin iyi olmadığını” da söyledi.

Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis “mızrağımız ve kalkanımız, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini korumak olmalı” dedi.

Fileleftheros Dış Rumlar Kongresi çerçevesinde düzenlenen kapalı toplantılarda POMAK ve PSEKA yetkililerinin, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis , Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis tarafından ekonomi ve enerji konularında bilgilendirildiğini haber verdi.

Gazeteye göre koordinasyon ve dış propagandaya yönelik çeşitli öneriler sunulan Dış Rumlar kongresinde, POMAK, NEOPOMAK ve PSEKA yetkilileri hem Kıbrıs sorununa çözüm bulunması  çabasında Rum yönetimine destek verirken ekonomi ve enerji konularındaki çabalarını kutladı.