Kıbrıs müzakerelerine yardımcı olacağı tahmin edilen teknik bilgi ve teknik yardım sağlanması konularının ele alındığı temaslar da gerçekleştiren Petridis’in, Kıbrıs sorununun çözümünün maliyetini veya maliyetinin bir kısmını karşılayacak bir fon kurulmasıyla ilgili görüşmelerde de bulunduğu kaydedildi.

Alithia gazetesi, “ABD ile Kıbrıs Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Güçlendirilmesi” başlıklı haberinde, iki ülkenin de amacının, ekonomik bağların sıkılaştırılması olduğunu yazdı. Gazete, iki tarafın da gerek Kıbrıs, gerek bölge barışı, güvenliği ve refahını ileriye götürerek için birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini aktardı.

Petridis’in ABD temasları çerçevesinde, “Honeywell”, “General Electric”, “Exxon-Mobil”, “Noble Energy” ve “Fed Ex” gibi şirketlerin yetkilileriyle bir araya geldiğini yazan gazete, bu görüşmelerde Rum ekonomisinin perspektiflerinin detaylı bir şekilde analiz edildiğini belirtti. Petridis’in bazı şirketlerin adaya gelmekle ilgilendiklerini söylediği belirtildi.

İki ülke arasındaki diyalogun oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleştirildiğini dile getiren Petridis, bakanlıklar düzeyinde işbirliği gerçekleştirilmesi gibi, iki ülke arasındaki ekonomik bağların da daha fazla güçlendirilmesi gerekeceğini dile getirdi.

Petridis, Kıbrıs sorununun çözümünden bağımsız olarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin “ele tutulur sonuçlarla” iyileştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Simerini gazetesi ise “ABD ile İkili Görüşmeler- Yatırımlar, Reformlar ve Çözümün Ekonomisi İlgi Odağında” başlıklı haberinde, Petridis’in, “diyalogun işletmeler düzeyinde ve gerçek ekonomi koşullarıyla eyleme dönüşmesi” ni istediğini yazdı.

Gazeteye göre, Petridis, geçmiş dönemde diplomatik ilişkilerin iyileştirilmesinin akabinde, hedeflenen şeyin şu an elle tutulur bir hedefle ekonomi alanındaki ilişkilerin de iyileştirilmesi olduğunu dile getirdi.

“TEK EKONOMİ VE ÇÖZÜMÜN MALİYETİ”

Petridis’in Washington’da IMF ve Dünya Bankası yetkilileriyle görüştüğünü de anımsatan gazete, sürdürülebilir ve tek bir ekonomi elde edilmesi için, Kıbrıs müzakerelerine yardımcı olacağı tahmin edilen teknik bilgi ve teknik yardım sağlanması konularının ele alındığını ifade etti.

Gazete “Çözümün Maliyeti” ara başlıklı haberinde ise, Petridis’in, “Rum kesimindeki ekonomik krizin ardından, ekonomideki yanlışların yapısal değişiklikler yapılarak düzeltildiğini; Kıbrıslı Türklerin ekonomisinin de aynı yolu izlemesi gerektiğini” öne sürdüğü kaydedildi.

Gazeteye göre, Petridis “İki ekonominin, arzu edilen büyümeyi getirmesi ve Kıbrıs sorununun çözümünün sağlayabileceği büyük kalkınma perspektiflerinden tam anlamıyla istifade edilmesi için, düzgün bir şekilde çalışabileceğini garantiye almaları gerekir” dedi.

Kıbrıs sorununun çözümünün maliyetini veya maliyetinin bir kısmını karşılayacak olan bir fon kurulmasıyla ilgili görüşmeler yapıldığını da belirten Petridis, fonun