Rum tarafının Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinden, Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus’un, AB üye devletlerinden askeri üslerin kaldırılması konusunu gündeme getirdiği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, Theoharus’un “sömürge kalıntısı, aynı zamanda devletlerin egemenlik ve bağımsızlıkları üzerinde yabancı müdahale ve tehdit biçimi olarak” nitelediği “AB üye devletlerinden askeri üslerin kaldırılması” konusunu Avrupa Parlamentosu Dışişleri ve Kalkınma Komiteleri toplantısında ortaya attığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, konunun, Afrika, Karayip ve Pasifik devletlerinin AB ile olan ilişkileri konusundaki bilirkişi raporunda, değişiklik önerisi olarak ortaya konduğu belirtildi.

Gazete, konuyla ilgili başlangıç metninde, askeri üslerin varlığının, ortadan kaldırılması gereken “neo sömürgeci politikası” olarak tanımlandığı ve yabancı askeri üslerin de dağılması gerektiğinin belirtildiği ifade edildi.

Gazeteye göre, Dayanışma Hareketi Başkanı Theoharus, toplantıda yaptığı müdahalede “Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği’nin, İngiltere’nin Kıbrıs halkının isteğine rağmen askeri üslere sahip olduğunu göz ardı ederken, neo sömürge politikası teşkil ettiğinden ötürü Afrika, Karayip, Pasifik ülkelerinde bulunan askeri üslerin kaldırılmasını talep edemeyeceğini” öne sürdü.

Gazete, raporun Strazburg’daki bir sonraki toplantıda, oylamaya sunulacağını ekledi.