Rum Avrupa Milletvekili ve Dayanışma Hareketi lideri Eleni Theoharus, “Kıbrıs’ın, zaman içerisinde yüzde 17-18’e yakın oranında bir Kıbrıslı Türk azınlık da edinen bir Helen adası olduğunu” iddia etti.

Politis “ Adil Çözüm Birleşme Olur” başlıklı haberinde, Theoharus’un dün “Politis 107.6 “ radyosunun “Sabah Gazetesi” isimli programında yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre “Kıbrıs, zaman içerisinde yüzde 17-18’e yakın oranda bir Kıbrıslı Türk azınlık da edinen bir Helen adasıdır” diyen Theoharus “ Bu azınlığın elbette bütün hakları vardır ve hepimiz bu hakların güvence altına alınması için ölmeye de hazırız. Ancak bu, halkın büyük çoğunluğunu, ülkenin siyasi geleceğinin ne olması gerektiği iradesinden mahrum etmemeli” ifadesini kullandı.

Theoharus Atina’da yaptığı, “Yunanistan’la birleşme” açıklamasına değinirken bütün bunların hayatları boyunca kendilerini ayakta tuttuğunu, bir anda kesip atamayacaklarını söyledi, özetle şunları ekledi:

“Önceki nesiller Yunanistan’la enosis (birleşme) vizyonuyla büyüdü ve Kıbrıs sorununa adil çözümün bu olduğunu hissetti. Bugün seçme hakkımız olsaydı ve her vatandaş özgür tercih yapabilseydi o zaman ben de Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesine ‘evet’ oyu verirdim. Bu duygusal açıdan konumum budur. İyi bir vatandaşın duyguları olabilir ama bu ötekilere saygı göstermesine, onlar için mücadele etmesine ve onları korumasına engel değildir.”