“Nazi İşgali Yaşıyoruz” başlıklı haberinde, Türkiye’yle ilgili rapordaki (Rum kesimi açısından içermekte olduğu) boşlukların teyit edildiğini yazan Simerini gazetesi, Rum AP milletvekillerinin “işgal, MEB’deki Türk ihlalleri ve Kıbrıs Cumhuriyetine saygı duyulması” konularına atıfta bulunduklarını yazdı.

Bu çerçevede, DİSİ ve Avrupa Halk Partisi’nin AP’deki milletvekillerinden Eleni Theoharus, AKEL’den Takis Hacıgeorgiyu, DİKO’dan Kostas Mavridis ve EDEK’ten Dimitris Papadakis’in AP Dış İlişkiler Komitesi’nde görüş belirttiklerini yazan gazete, Rum AP milletvekillerinin “raporun Kıbrıs sorunu hakkındaki eksikliklerini tespit ettiklerini”, aynı zamanda Theoharus’un buradaki konuşmasında “Kıbrıs sona ermesi gereken bir Nazi işgali yaşıyor” ifadesi kullandığını haber verdi.

“AB’nin kör bir savaş şiddetini ve bunun sonucunu kabul etmediğini ve bugün Kıbrıs’ta olan şeyin de savaş şiddeti sonucu olduğunu” iddia eden Theoharus, “Ülkemde faşist bir işgal yaşıyorum ve ne kadar yıl geçse de bunu kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Bu sebepten dolayı AB’nin kendilerini “işgalden kurtulma çabalarında” desteklemekle yükümlü olduğunu iddia eden Theoharus, “Kıbrıs’ın Türkiye tarafından işgal edilmesinin Nazi işgalinden bir farkı olmadığını” iddialarına ekledi.

Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin değerlendirilmesiyle ilgili rapor taslağını kaleme alan, Sosyalist AP milletvekillerinden, Hollandalı raportör Kati Piri’ye de seslenen Theoharus, “Türk Donanması Limasol’un değil de Amsterdam’ın 16 km dışında olsaydı, buna nasıl tepki vereceğinizi merak ediyorum doğrusu” sorusunu da ortaya koydu.

Theoharus, “hem Kıbrıslı hem de Avrupalı olarak, Kıbrıs’ı işgalden kurtarmalarının görevleri olduğuna” da işaret etti.

HACIGEORGİYU

AKEL’in AP’deki milletvekillerinden Takis Hacıgeorgiyu da konuşmasında, Türkiye rapor taslağındaki “boşlukları” sıraladı.

Buna göre Hacıgeorgiyu, taslakta, Maraş’ın yasal sakinlerine iade edilmesi konusunda herhangi bir ifade yer almadığı gibi, Kıbrıs sorununun çözümü, Türk askeri birliklerinin çekilmesi, Türkiye’nin tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’indeki “kışkırtmaları”, aynı zamanda kayıplar konusuyla ilgili de herhangi bir ifade yer almadığını söyledi.

Gazeteye göre konuşmasında Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların çözüm istediklerini, çünkü her ikisinin de kimliklerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya olduklarını savunan Hacıgeorgiyu, Kıbrıslı Türklerin Kuzey’de azınlık olduklarını, Rumların da çözümsüzlükten dolayı tehlike altında olduklarını iddia etti.

Gazete DİKO ile EDEK’in AP’deki milletvekillerinin de aynı çerçevede konuşmalar yaptıklarını ekledi.

Buna göre, DİKO’dan Kostas Mavridis, Türkiye’nin hukuk devletine saygı göstermediğini ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanımayı reddettiğini ileri sürerken, EDEK’ten Dimitris Papadakis ise, kendisi de istediği müddetçe, Türkiye’yle açık bir iletişim kanalı olması gerektiğine atıfta bulundu.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum AP milletvekillerinin, Ankara’nın Kıbrıs’tan kaynaklanan bütün yükümlülüklerinin kayda geçirilmesi için, raporda değişiklik yapılması konusunu ortaya koyduklarını yazdı.