Fileleftheros gazetesi “Türk Belgesinin Geri Çekilmesini İsteyecek... Eleni Theoharus, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nda Konuyu Ortaya Koyacak” başlıklarıyla verdiği haberinde, geçen Haziran ayında sunulan ve “fonksiyonsuz Kıbrıs Cumhuriyeti”ne atıfta bulunulan Türk belgesinin yeniden sahneye çıkacağını ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantısında tartışma konusu olmasının beklendiğini yazdı.

Theoharus’un dün katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nda “kışkırtıcı” olduğunu iddia ettiği Türk belgesi konusunu gündeme getirileceğini söylediği bildirildi.

Gazete, Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi Milletvekili Theoharus’un niyetinin, Türk tarafının tutumunun başka yan etkilerinden kaçınılması için Rum Yönetimi için “hakaret edici” ve “kışkırtıcı” olan metnin AB’nin resmi belgelerinden geri çekilmesi olduğunu belirtti.

Theoharus’un bu konuyla ilgili Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’den mektup aldığını kaydeden gazete, mektupta, AB’nin sadece “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tanıdığına vurgu yapıldığını iddia etti.

Füle’nin mektubunun, Theoharus’un konuyla ilgili Avrupa Komisyonu’nun konumunu öğrenmek üzere yolladığı 2 Haziran tarihli mektuba cevap olarak gönderildiğini aktaran gazete, Füle’nin, “AB’nin adada uluslararası hukukun tek öznesi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığının” üzerinde durulduğu 21 Eylül 2005 tarihli açıklamayı tekrarladığını belirtti.

Habere göre, Füle, Türkiye’nin tüm ülkelerle ilişkilerini mümkün olan en kısa sürede normalleştirmesinin önemine de vurgu yaptı.

Teoharus ise yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın Rum Yönetimi ve AB için “hakaret edici” ve “kışkırtıcı” olan Türk belgesinin geri çekilmesini istemesi gerektiği tezinde ısrar etti.

Simerini gazetesi ise Füle’nin mektubunun Türkiye yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretinden önce gönderildiğini kaydetti.