Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, dün Lüksemburg’da Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Enerji Birliği Komiseri Maros Sefcovic ile bir araya geldiği haber verildi.

Alithia gazetesinin haberine göre Lakkotripis Sefcovic’i, “Kıbrıs” ve Doğu Akdeniz bölgesinde enerji konusunda meydana gelen son gelişmeler hakkında bilgilendirdi, öte yandan Mısır’ın MEB’inde kısa zaman önce çok büyük bir doğal gaz yatağı tespit edilmesinin, Doğu Akdeniz bölgesinin doğal gaz açısından sahip olduğu önemli dinamiği, aynı zamanda bölgenin AB’nin enerji arzının farklılaşmasında oynayabileceği rolü teyit ettiğini söyledi.

Lakkotripis ile Sefcovic’in, AB’nin, “Kıbrıs” ile Doğu Akdeniz’deki enerji altyapılarına katkısını, aynı zamanda bir enerji birliği kurulmasına ilişkin bir sonraki adımları ele aldıklarını da kaydeden gazete, görüşmede, Sefcovic’in önümüzdeki yılın başında Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyaretin teyit edildiğini de belirtti.

Lakkotripis ile Sefcovic’in görüşmesinin, Lüksemburg’daki AB Enerji Bakanları gayri resmi toplantısı çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirten gazete, toplantıların bugün sona ereceğini ekledi.

AP’DEN BİR HEYET GÜNEY KIBRIS’TA ENERJİ KONULARINDA TEMASLAR YAPACAK

Haravgi gazetesinde yer alan bir haberde ise, Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) bir heyetin, iki gün boyunca enerji konularında temaslarda bulunmak için bugün Güney Kıbrıs’a resmi bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

Heyetin, AKEL milletvekillerinden Neoklis Silikiotis’in önerisi üzerine Güney Kıbrıs’a resmi ziyaret yapacağını yazan gazete, Silikiotis’in, AB’nin, Güney Kıbrıs’ın gerek AB enerji güvenliği, gerek komşu ülkelerle işbirlikleri geliştirilmesinde oynayabileceği önemli rolden faydalanması gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti.

Haberde, heyetin Güney Kıbrıs’ta bulunacağı süre içerisinde, Akkuyu’da olası bir nükleer santral inşa dilmesinin tehlikeleri konusunda özel bir görüşme yapılmasının planlandığını da ekledi.

THEOHARUS TÜRKİYE’Yİ ŞİKÂYET ETTİ

Simerini gazetesinde yer alan bir haberde ise, DİSİ ve Avrupa Halk Partisi’nin AP’deki milletvekillerinden Eleni Theoharus’un, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu Başkanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci’ye mektup göndererek, 14 Şubat tarihli “Akşam” gazetesindeki haberde yer alan, sözde Rum MEB’i içerisindeki ileri sürülen yeni Türk tehditlerini şikâyet ettiği haber verildi.

Habere göre Theoharus, Akşam gazetesinin Türk Donanması’nın belgesini ifşa ettiğini ve bu belgeyle birlikte “Türkiye’nin Rum MEB’i içerisindeki araştırma ve sondajlara izin vermeyeceğinin açıkça ortaya konulduğunu” iddia etti.

Gazeteye göre Theoharus, Türkiye’nin “MEB’e ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” saygı göstermesi için birtakım önlemlerin gözden geçirilmesini de istedi.