Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugün yaptıkları, müzakerelerin gidişatıyla ilgili değerlendirme görüşmesinden, toprak konusunun yurtdışında görüşülmesi olan bir sonraki aşamaya geçilmesini geçerli kılacak ilerleme kaydedildiği sonucunun çıktığını söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Akıncı ile görüşmesinin ardından Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Anastasiadis, çözümden sonra adada kalacak TC kökenli vatandaşların sayısına da değindi.

Anastasiadis, dünkü görüşmeden sonra yaptığı açıklamalarda bahsettiği “90 bin” rakamının “ayaküstü yapılmış açıklamada ifade edilen hatalı bir rakam” olduğunu ve tepkilere yol açtığını kaydederek, adada kalacak olan TC kökenli vatandaş sayısının yaklaşık 40 bin olduğunu ve bu rakamın, geçmişte kabul ettiklerinden çok daha az olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 4 Kasım’da düzenleyeceği basın toplantısında, Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgilendirme yapacağını da açıkladı.

HRİSTODULİDİS

Bu arada, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de, garantili çoğunluğun ne Kıbrıs Rum, ne de Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde söz konusu olmayacağını ve “Her Kıbrıslı’nın, Kıbrıs sınırları içinde istediği şekilde dolaşma, yerleşme ve çalışma hakkına sahip olacağını” söyledi.

Hristodulidis, Rum radyosuna yaptığı açıklamada, “Yasal İkamet Sınırı” bulunduğunu ve buna göre, yerel seçimlerde oy kullanma hakkında ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin seçilmesinde kısıtlamalar olduğunu da sözlerine ekledi.