Kıbrıs müzakerelerinin toprak başlığının Ada dışında görüşüleceği, tarihine de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni görüşmeleri çerçevesinde karar verileceği ileri sürüldü.

Haravgi “Toprak Görüşmeleri Kıbrıs Dışında”  başlığıyla ve “iyi bilgili kaynaklara” dayanarak manşete çektiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Toprağın Güvenlik ve Garantilerden ayrılması talebini kabul etmesi üzerine, Rum tarafının da Toprağın, Kıbrıs dışında görüşülmesini kabul ettiğini savundu.

Gazete Rum tarafının, “Yurt dışında yapılırsa bu görüşmenin edebi olmayıp somut zeminde ve haritalarla yapılmasını, yani iki tarafın, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının idaresine geçecek bölgelerin somutlaştırıldığı haritalar önermesini” şart koştuğunu yazdı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastastasiadis’le, New York sonrası ilk görüşmelerinin tarihini ve gündemini belirlemek üzere bugün ayrı ayrı görüşeceğini hatırlatan gazete, kaynağına dayanarak, ilk liderler görüşmesinin yarın mı yoksa çarşamba günü mü olacağına bugün karar verileceğini belirtti.

Haberde Eide’nin, iki taraf arasındaki anlaşmazlıklarla ilgili görüntünün netleşmesi için Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi ve AB başlıklarının tamamen kapanmasını hedeflediği, bu nokta itibarıyla çabaların Mülkiyet, Toprak ve Güvenlik-Garantiler konularına odaklanacağı kaydedildi.

Gazete bu üç başlıkta şu ana kadar daha fazla ilerleme olmadığını, müzakerelere yeni bir ivme katacak,  nihai anlaşmanın yolunu açacak gelişmeler olması ve Kıbrıs sorununun dış yönlerinin, Güvenlik ve Garantiler’in öne çıkarılarak ele alınacağı uluslararası veya çok taraflı konferans gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Habere göre aynı kaynak “Şimdilik Türk tarafının garantilerle ilgili tavrında bir değişiklik gözlenmiyor ancak Kıbrıs Rum tarafı, tezinin uluslararası alanda gördüğü kabulden memnuniyet belirtiyor ve Türkiye’nin uluslararası konferansta belirleyici adım atacağını umuyor” ifadesini kullandı.

Gazete Rum Başkanlık Sarayı’nda bugün Rum Ulusal Konsey toplantısının tarihi de belirlenecek. Anastasiadis’in, Konsey’i, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri iletmek üzere toplamak istediği, Kıbrıs sorununun ana başlıklarının her birinin ele alınacağı Konsey toplantılarının da yakın geleceğe bırakıldığını yazdı.

Haberde Anastasiadis’in, Rum halkını bilgilendirmek maksadıyla TV kanalları aracılığıyla düzenleyeceği basın toplantısının tarihine de bugün karar vereceği kaydedildi.

MÜZAKERECİLER GÖRÜŞÜYOR

Alithia “Müzakere Planlaması Bugün… Akıncı-Anastasiadis Yarın Görüşebilir” başlıklı haberinde Eide’nin dün Ada’ya geldiğini ancak liderlerin görüşme programını, bugün görüşecek müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in belirleyeceğini yazdı.

Yeni tur müzakerelerde Güvenlik ve Garantiler dışındaki bütün başlıkların ele alınacağını belirten gazete “Rum tarafının, Akıncı’nın Toprak başlığının uluslararası konferansta güvenlik ve garantilerle birlikte görüşülmesinde ısrar etmediğinin netleşmesinden sonra, Toprak meselsini Ada dışında bile görüşmeye hazır olduğunu, böyle bir görüşmede başlığın haritalar ve toprak yüzdeleriyle birlikte ele alınacağını” yazdı.

Gazete Anastasiadis’in 1 Ekim mesajında, müzakerelerdeki önemli anlaşmazlıkların öze ve ana başlıklara (Mülkiyet, Toprak, Güvenlik, Garantiler) dayandığını ve bu başlıkların terazinin kefesini, çözümün mümkün olup olmadığını gösterecek şekilde ağırlaştıracağını söylediğini hatırlattı.

Güvenlik ve Garantiler başlığının prosedürün sonunda, diğer bütün başlıklarda sonuca ulaşılması halinde, garantör güçlerin de katılımıyla çok taraflı konferansta görüşüleceğini yazan gazete şunları ekledi:

“Ancak Güvenlik ve Garantiler konusunda kabul edilir bir formül bulunması için perde gerisi sondajlar da yapılıyor. Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı, Türk askeri varlığını ve tek yanlı müdahale hakkını reddettiklerini açıkça beyan ediyor.”

NİKOS HRİSTODULİDİS

Fileleftheros “Hazırlık Görüşmesi” başlıklı haberinde liderlerin bu hafta gerçekleşecek ilk görüşmesinin hazırlık niteliğinde olacağını, kesin tarihinin ise bugün belirleneceğini yazdı.

Yarın veya çarşamba günü yapılacak ilk liderler görüşmesinden fazla bir şey beklenmediğini, liderlerin görüşme hızlarını ve her görüşmede ele alacakları konuları belirleyeceğini yazan gazete Türk tarafının yeniden takvim konusunu gündeme getireceğini, Eide’nin de “yanında olduğu” bu yöntemle Rum tarafını tavize zorlayacağını, Rum tarafının ise takvim mantığına girmeyeceğini yineleyeceğini  savundu.

Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün Değirmenlik kökenli Rumlar için düzenlenen anma töreninde “önümüzdeki yoğunlaştırılmış görüşmeler ve ele alınması beklenen zor ve hassas konular, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözüm perspektifiyle ilgili niyetini ve en kısa sürede olumlu sonuca varma  hedefimizin mümkün olup olmadığını ortaya çıkaracak” dedi.

Müzakerelerin en kritik aşamasında olunduğunu ve Rum tarafının müzakere masasına ciddiyetle ve çözüm hedefiyle gideceğini savunan Hristodulidis “bugün, zorluklarına ve yaklaşım farklılıklarına rağmen olumlu bir sonuca götürebilecek bir prosedür çerçevesinde müzakere etmemize olanak tanıyan bazı ön şartlar mevcuttur. Kıbrıslıların çabası dışında Türkiye’nin de etkin katkı koymasını umuyoruz çünkü halen işgal varsa bu Türk askerinin halen Kıbrıs’ta bulunuyor olmasındandır” ifadelerini kullandı.

Hristodulidis, “işgal ordusundan kurtulduğumuzu ve vatanımızı yeniden birleştirdiğimizi görmemiz için bu kritik zamanlarda birlik içerisinde olmalıyız” diyerek Rum iç cephesini birlik olmaya çağırdı.