DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, Kıbrıs sorununun çözümü için şu an uygun momentumun bulunduğunu ve “doğru çözümün zamanının şimdi olduğunu” söyledi.

Kathimerini gazetesine söyleşi veren Tornaridis, müzakereler eğer bu defa da başarısız olursa, bir sonraki adımın “bölünmüşlüğün yönetilmesi” olacağını ifade etti.

Tornaridis, Türkiye’nin mevcut konjonktürde çözmesi halinde, özellikle enerji konusunda çok daha fazla avantajlı olacağını da kaydederken, "Türkiye’nin ilerleyen yıllardaki enerji ihtiyacının, şimdikinin en az iki katı olacağını ve bölgenin enerji haritasında stratejik bir rol oynamak istediğini" belirtti.

Kıbrıs sorunu çözülmeden, böyle bir şeyin olamayacağını ve Türkiye’nin de bunu “çok iyi bildiğini” ifade eden Tornaridis, enerjinin ötesinde, Türkiye’nin çözümden birçok kazanımının olacağını söyledi.

Tornaridis garantörlükle ilgili olarak ise, Türkiye’nin tek taraflı müdahalesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, NATO’nun garantörlüğüne ve NATO’ya üyeliğe olumlu baktığını kaydetti.

Güzelyurt’un iadesinin, "çözümün sembolü" olduğuna işaret eden Tornaridis, "Güzelyurt kökenli Rumlar evlerine dönmeden, çözümün olamayacağını" vurguladı.