DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere bağlı olarak, arkada kazanan ve kaybeden bırakmayacak olan bir uzlaşma için tüm önkoşulların şu an var olduğunu belirtti.

Alithia gazetesine söyleşi veren DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili görüşlerini aktardı.

Tornaridis söyleşisinde, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Ada’ya gerçekleştirdiği ziyarete ve AB’nin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinde, güvenliğine ve kalkınmasına ilişkin oynayabileceği role de değindi.

Tornaridis, Türkiye’nin, şu anda neden çözüm istediğine dair sebepleri de ortaya koydu.

Bir soru üzerine, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin iyi ilerlediğini ifade eden Tornaridis, liderlerin en kısa zamanda üzerinde anlaşmaya varılan bir çözüme en kısa zamanda varılması taahhüdüne eş zamanlı olarak iyimser bir ortamın bulunduğunu söyledi.

Tornardis, Juncker’den, AB’nin tüm süreci destekleyeceğini duyduklarını belirtti ve Avrupa ilkeleri ile değerlerinin arzu edilen çözüme dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümünün, Türkiye’nin faydasına olduğuna inandığını söyleyen Tornaridis, Türkiye’nin bölgedeki enerji planlamasında kendi rolünü oynamak istediğini, Avrupa süreci isteğinin yeniden nüksettiğini, Türkiye’nin İsrail ve Mısır ile bugün var olan ilişkilerinin kötü noktada olduğu, Kıbrıs’taki sözde Türk “işgalinden” dolayı bu ülkenin ekonomik ve siyasi açıdan büyük bir bedel ödediğini, bunlara bağlı olarak çözümün Türkiye’nin faydasına olacağına inandığını ifade etti.

Tornardis, bir başka soru üzerine, olası bir çözümün referandumda ret edileceğine inanmadığını, halka götürülecek olan çözümün üzerinde anlaşmaya varılan bir çözüm olacağını söyledi.

Tornaridis, sözlerinin devamında, arkasında kazanan veya kaybedeni bırakmayacak olan bir uzlaşma için bugün bütün önkoşulların bulunduğunu, milli çıkarın, bugün kendilerine çözümün başarılması için çalışma çağrısı yaptığına inandığını da belirtti.

“Kıbrıs’ın kuzey bölgesinin Türkleştiğini, kendi göçmenlerinin ölmekte olduğunu, mülkler üzerine inşaatlar yapıldığını, gençlerin birleşmiş bir ülkenin kendilerine vereceği kalkınma perspektifi olmaksızın büyüdüklerini” kaydeden Tornaridis, “Kıbrıslı Türklerin bugün, Türkiye’nin Kuzey’deki hegemonyasını, sosyal yaşam ve Kıbrıs kimliklerini korumaları açısından tehdit olarak gördüklerini” ileri sürdü.

Tornaridis, Avrupa çerçevesi içerisinde yaşayabilir, işlevsel, federal bir çözümü sağlamak için ciddiyet ve sorumluluk içerisinde çalışılması gerektiğini de ifade etti.