Rusların, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde enerji alanındaki gelişmelere dinamik bir katılım göstereceğine dair bilgilerin olduğu haber verildi.

Simerini gazetesi konuya ilişkin haberi, “Rus Adaylar Üçüncü Tur İhalede… Moskova’dan Devler MEB’de 6, 8 ve 10’uncu Parselleri Talep Ediyor… Enerji ve Jeostratejik Koşulların Değişimi” başlıklarıyla manşetten verdi.

Rum Başkanlığı ve Rum Enerji Bakanlığı’nın kamuya yönelik açıklama yapmasa da 22 Temmuz tarihinde üçüncü tur ruhsat ihalesine başvuruların sonlanmasını beklediklerini yazdı.

Gerek yetkili bakanlık, gerekse siyasi düzeyde Rus “devlerinin” adadaki enerji gelişmelerine dinamik bir şekilde müdahil olacağına dair haberlerin yoğunlaştığını belirten gazete, bu durumun hem beklentileri, hem de üçüncü tur ruhsat ihalesinin önemini artırdığını vurguladı.

Rusların daha önceki ruhsat ihaleleriyle ilgileri olsa da bu kez durumun daha ciddi olduğuna dikkat çeken gazete, Rusların ihaledeki üç parselden en azından birini alabilmek amacıyla “gaza bastığını” savundu.

Rusların birden fazla parsel istediğini de yazan gazete, Rusların ilgisinin hem enerji koşullarına, hem de hem de siyasi koşullara dayandığını kaydetti.

Gazete, Rusya’nın,  hem “Doğu Akdeniz’in, geleceğin enerji kaynakları açısından canlılığından”, hem de “jeopolitik dengeler ve Türkiye ile ilişkilerden” dolayı bölgedeki işbirliklerine katılması gerektiğine inandığını yazdı.

Haberinde, bakışların Total şirketinin 11’inci parselde gerçekleştireceği sondaja da çevrili olduğunu kaydeden gazete, araştırma sondajının önümüzdeki Eylül ayında gerçekleşeceğini aktardı.

Gazete, Total şirketinin süreçte ilerlediğini ve gerekli izinleri aldığını savundu.

Bu sondajın üçüncü tur ruhsat ihalesini doğrudan etkileyeceğini aktaran gazete, Total araştırmasının ilk sonuçlarının, Rum hükümetinin ihaleye katılan şirketlerle yapacağı müzakereler sırasında çıkacağını belirtti.

Gazete, Mısır’ın Zohr yatağının kısmen de olsa Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ne de uzandığının teyit edilmesi durumunda ihale sürecinin ilgiler için daha çekici olacağı değerlendirmesinde bulundu.