Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün akşamdan bu yana Mısır’da bulunduğu ve Mısır Başbakanı Sherif Ismail ile Mısır Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Tarek El-Molla ile bugün bir araya geleceği haber verildi.

Lakkotripis’in Mısır’da önemli temaslarda bulunacağını yazan Alithia gazetesi, Lakkotripis’in Mısır’da yapacağı görüşmelerin hedefinin, iki ülke arasında hidrokarbonlar konusunda bulunan işbirliğinin daha da güçlendirilmesine ilişkin yöntemlerin incelenmesi olduğunu belirtti.

Gazete, Lakkotripis’in Mısır’da yapacağı görüşmelerin, Mısır’ın MEB’inde ve Rum parsellerinin çok yakınında, “Zohr” isimli bir doğal gaz yatağı bulunmasının ardından daha büyük bir önem kazandığını ekledi.

Gazete, Lakkotripis’in bu akşam adaya dönmesinin beklendiğini de ekledi.

DENİZCİLİK VE HİDROKARBONLAR KONUSUNDA TOPLANTI

Öte yandan gazete, Lefkoşa’nın Rum kesiminde dün denizcilik ve hidrokarbonlar konusunda bir toplantı yapıldığını yazdı.

Gazeteye göre, Yunanistan Enerji eski Bakanı Profesör Yannis Maniatis “devlet televizyonuna” yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda başka keşifler de yapılacağını, aynı zamanda Rum MEB’indeki başka parsellerin kendilerine doğal gaz ve petrolle ilgili hoş sürprizler yapacağına dair inancını belirtti.

Hidrokarbon konuları uzmanı Charles Ellinas ise açıklamasında, Rum MEB’ine yeni şirketlerin de gelmesi için, yeni tur ihaleye çıkılması amacıyla zeminin hazırlanması gerektiğine dair görüş belirtti.

Hidrokarbon konularının bir diğer uzmanı Solon Kasinis ise açıklamasında, hükümetin bütün verileri değerlendirmesi ve Afrodit yatağının değerlendirilmesi konusunda bir an önce kararlar alması gerektiğine işaret etti.

TOTAL 11’İNCİ PARSELLE İLGİLİ SÖZLEŞMENİN YENİLENMESİNİ İSTİYOR

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise, Fransız Total şirketinin üst düzey yetkililerinin, geçtiğimiz günlerde Paris’te bulunan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e, Rum MEB’indeki 11’inci parsele ilişkin araştırma ve işletme sözleşmesinin yenilenmesini (uzatılmasını) isteyeceklerine dair kesin güvence verdiklerini haber verdi.

Total şirketinin, bu tutumun resmileşmesi ve sözleşmenin yenilenmesine dair müzakerelerin başlaması için, kısa bir zaman içerisinde Rum Enerji Bakanlığı’na göndereceği belgeleri hazırladığını yazan gazete, bunun Total şirketinin, gerek ekstra araştırmalar, gerek deneme sondajları yapmak için yükümlülük üstleneceği anlamına geldiğini belirtti.

Gazete, sözleşmenin yenilenmesinin ve Total şirketinin 11’inci parsele ilişkin güçlü ilgisinin sebebinin, İtalyan ENI şirketi tarafından, Mısır MEB’inde 11’inci parsele yalnızca 6 kilometre mesafede Zohr isimli süper dev bir doğal gaz yatağı tespit edilmesinin ardından bölgedeki jeolojik verilerin tam anlamıyla yeniden değerlendirmesi olduğunu belirtti.

Zohr isimli yatağın, jeolojik kireçtaşı oluşumlarında keşfedilmesinin, gerek Total, gerek de Noble Energy şirketini, bölgeyle ilgili veriler ve yataklar aranması konusundaki jeolojik yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmeye ve yeniden planlamaya sevk ettiğini kaydeden gazete, bunu İtalyan ENI şirketinin yaptığını da kaydetti.

Total şirketinin 11’inci parseldeki haklarının 2016 yılının Şubat ayında biteceğini anımsatan gazete, sözleşmenin yenilenmesi başvurusu yapılması ve müzakerelerin tamamlanması gerektiğini kaydetti.

Gazete, Total şirketinin, mevcut sözleşmenin içerdiği yenileme şartları temelinde, parselin bir kısmını Rum Yönetimi’ne iade etmesi gerekeceğine dikkati çekti.

Önümüzdeki dönem içerisinde, şirketlerin Rum MEB’indeki 12’inci parsel ve Afrodit yatağındaki bileşimleriyle ilgili gelişmeler yaşanmasının beklendiğini de kaydeden gazete, İsrailli Delek şirketinin, ek katılım oranı istediğini açıkladığını; başka şirketlerin de bunun için ilgi gösterdiklerini ekledi.