Politis gazetesi, “Sonbaharda Sondaj” başlıklı haberinde, sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte şirketin 11’inci parselinin yüzde 25’ini kaybedeceğini ancak en azından iki yıl daha Rum MEB’inde kalacağını duyurdu.

Şirketin, sondaj yapacak bir hedef bulduğunu ve 2016’nın sonbaharında sondaj yapılmasının planlandığını yazan gazete, şirketin, 11’inci parselle ilgili sözleşmenin yenilenmesi başvurusunda bulunduğu konusunda, Enerji Bakanlığı’nı geçtiğimiz Pazartesi günü gönderdiği bir mektupla bilgilendirdiğini kaydetti.

Şirketin Rum MEB’inde kalacak olmasının resmileşmesinin belki de en iyimser noktasının, şirketin 11’inci parselde bir sondaj gerçekleştirilmesi için sözleşmenin yenilenmesiyle üstlendiği taahhütten kaynaklandığına dikkati çeken gazete, sondajla ilgili kesin bir tarih bulunmadığını ancak edindiği bilgilerin 2016 yılının sonbaharına işaret etmekte olduğunu aktardı.

Sözleşmenin, 2 yıllığına yenileneceğini kaydeden gazete, 3 yıllık mevcut sözleşmenin Şubat 2016’da sona ereceği göz önüne alındığında, ilk yenilemenin iki yıllık olacağını ve Şubat 2018’e kadar geçerli olacağını, bunun akabinde şirketin bir kez daha iki yıllığına (3+2+2) sözleşmeyi uzatabileceğini belirtti.

Gazete, sözleşmenin öngördüğü ve genellikle bu gibi durumlarda olduğu gibi, şirketin parselinin yüzde 25’ini ceza olarak kaybedeceğini, çünkü şirketin Şubat 2016’da sona erecek 3 yıllık sözleşmesi sırasında sondaj programını tamamlamadığına işaret etti.

Noble ile Delek şirketlerinin de, sözleşmelerini yenilemeleriyle birlikte, 12’nci parselin yüzde 50’sini kaybettiklerini kaydeden gazete, 11’inci parselin hangi kısmını Rum Yönetimi’ne geri iade edeceğinin seçiminin ise, şirkete ait olduğunu belirtti.

Bilgilendirmenin önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydeden gazete, şirketin (sözleşmenin yenilenmesi çerçevesinde) 7,7 milyon Euro’luk yeni bir teminat yatırması gerekeceğini, öte yandan şirketin sözleşmenin yenilenmesi konusunda yaptığı talebin, Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerektiğini de ekledi.

Öte yandan gazete, Total şirketinin geçtiğimiz bahar aylarında 11’inci parselin kuzey kısmında ve 7 ile 8’inci parsellerin güney sınırlarında yaptığı araştırmalardan çıkan sonuçların oldukça cesaret verici göründüğünü de aktardı.

MEB’DEKİ RUHSATSIZ PARSELLERE İLGİ BÜYÜK

Öte yandan gazete, “Mektup Yağmuru” ara başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanlığı’nın, Rum MEB’indeki ruhsatsız parseller için yeni bir tur ihaleye çıkılmasını isteyen şirketlerden sürekli mektup almakta olduğunu yazdı.

Rum hükümetinin bu konuya ilişkin kararlar almasına dair baskıların gittikçe arttığını kaydeden gazete, kısa zaman önce adada bulunan Fransız Total şirketi heyetinin, Rum hükümetine, 11’inci parseli ellerinde tutma kararlarının yanında, 10’uncu parseli geri almak istediklerini ve başka parsellerle de ilgilendiklerini ilettiklerini aktardı.

Gazete, MEB’deki parsellerle İtalyan ENI, İngiliz BG, Amerikan Noble ve İsrailli Delek’in yanı sıra Çinli şirketlerin de ilgilendiğini, öte yandan Rusların da yeni bir ihaleye çıkılması durumunda buna büyük ilgi göstermelerinin beklendiğini ekledi.

Fileleftheros ise “Total’den Yazda Sondaj” başlıklı haberinde, sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte, şirketin 11’inci parselde en azından bir araştırma sondajı yapmakla yükümlü olacağını, bunun ise 2016 yılının yazında yapılmasının planladığını yazdı.

Öte yandan gazete, yardımcı liman hizmetlerinin hem Total, hem de başka şirketler için ciddi engel teşkil edeceğini, çünkü Larnaka Limanı’nın, Bakanlar Kurulu kararının ardından kullanılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Gazete, hükümetin aldığı başka bir kararde öngörüldüğü gibi, Limasol Limanı’nın genişletilmesi için de neredeyse hiçbir şey yapılmadığını ekledi.

Alithia ise manşete çektiği haberinde, 10 ve 8 numaralı parsellerle ilgili gelişmeler yaşanmasını beklendiğini yazdı. Gazete, Total’in 11’in parselin yüzde 25’ini hali hazırda Rum Yönetimi’ne iade ettiğini kaydetti.

Haberde, İngiliz BG’nin, Noble Energy şirketinin Afrodit yatağındaki haklarının yüzde 35’ini satın almasının, yatağın kalkınmasını hızlandırabileceği de ifade edildi.

LAKKOTRİPİS

Simerini gazetesine göre, Rum Haber Ajansına konuşan Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, enerji konusunda birçok gelişmeler yaşanmakta olduğunu söyledi, öte yandan Total şirketi konusunda ise önümüzdeki hafta bazı yeni haberler ortaya çıkacağına dair inancını belirtti.

İngiliz BG’nin 12’inci parsele girişinin, Afrodit yatağının kalkınmasını hızlandırabileceğini vurgulayan Lakkotripis, Fransız şirketin başka parsellere de ilgi duyduğunu belirtti. Lakkotriğis ayrıca Rum doğal gazı için bazı potansiyel alıcılar olduğunu sözlerine ekledi.