Politis gazetesi, Total’in Rum Hükümeti’ne, hizmet alımını yapabilme çerçevesinde, sözleşmeden doğan bazı yükümlülüklerinden muaf tutulmak için talepte bulunduğunu ve Rum Bakanlar Kurulu’nun bu talebi onaylamasıyla birlikte, “MV Jupiter” araştırma gemisiyle anlaşma yaptığını yazdı.

Gazete, Bakanlar Kurulu’nun bu talebi, Hidrokarbon Danışma Komitesi’nin olumlu görüşünün ardından onayladığını kaydederken, Total’in, MV Jupiter araştırma gemisinin kullanımı için, İngiliz “MG3” şirketiyle müzakere ettiğini belirtti.

“MV Jupiter” araştırma gemisinin Larnaka Limanı’nda bulunduğunu yazan gazete, Total’in, daha uzak limanlarda bulunan araştırma gemilerinin hem kiralanması için daha fazla ücret gerekeceğinden, hem de zaman kaybı olmaması açısından bu gemiyi tercih ettiğini kaydetti.

Haberde, Total’in 11. Parseldeki jeolojik ve jeofiziksel araştırmalarını 2016 yılının Şubat ayına kadar tamamlaması gerektiği ifade edildi.

AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN DOĞALGAZ RAPORU

Öte yandan Alithia gazetesi de, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) dün tartışmaya açılan ve bugün oylanacak olan raporunda, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yataklarının, AB’nin enerji güvenliğinin güçlendirilmesi hedefinde önemli rol oynadığına vurgu yapıldığını bildirdi.

Gazete, raporda, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının, bölgeye, Avrupa’ya doğalgaz taşınmasında güçlü bir merkez olma fırsatı tanıdığının belirtildiğini ve artan sıvılaştırılmış doğalgaz imkanıyla, Akdeniz enerji kavşağı oluşturulmasının talep edildiğini yazdı.

Habere göre raporda, AB’nin, enerji güvenliğini güçlendirmek adına, hidrokarbon yataklarından doğan fırsatları değerlendirmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Gazete, Rum AP Milletvekilleri Neoklis Silikiotis ile Lefteris Hristoforu’nun, raporun tartışıldığı dünkü toplantıda, AB’nin Güney Kıbrıs’a doğalgazla ilgili destek vermesi gerektiğini belirterek, “Kıbrıs’ın Avrupa Enerji Güvenliği Stratejisi”ndeki öneminin altını çizdiklerini yazdı.