Rum Yönetimi’nin, enerji konularına yönelik olarak son dönemlerde yoğun hareketlilik gösterdiği, buna bağlı olarak Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in gerek Avrupa gerekse Mısır yönünde sürekli hareket halinde olduğu belirtildi.

Kathimerini gazetesi; “Afrodit’teki Doğal Gaz, Mısır’daki Zohr Boru Hattı İle” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin, Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde büyük bir yatağın keşfedilmesinin hemen ardından, bölgedeki enerji dengesinin jeopolitik anlamda altüst edilmemesi için harekete geçtiğini yazdı.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in geçtiğimiz hafta içerisinde enerji konusunda yurt dışında gerçekleştirmiş olduğu temaslarına yer verdi. Lakkotripis’in, 12’nci parseldeki yatakların satışıyla ilgili istenmeyen yan etkileri azaltmak ve önlemek, ayrıca Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki büyük enerji şirketlerinin mevcudiyetini “kapatmak” amacıyla enerji turu gerçekleştirdiğini yazan gazete, Lakkotripis’in,Afrofdit yatağının ticari ayağı için Londra ve Paris’te iki önemli temasta bulunduğunu kaydetti. Habere göre Lakkotripis, İngiltere’de, Idku’daki doğal gaz sıvılaştırma terminalinin İngiliz sahipleriyle, Paris’te ise Total yetkilileriyle görüştü.

Akdeniz’de büyük bir doğal gaz yatağının keşfedilmesinin ardından ortaya çıkan olumsuz olgulara karşın, Rum Yönetimi’nin, ticari açıdan Mısır kapısının açık kalmaya devam ettiğini ümit etmek istediğini yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın, Afrodit yatağında şu ana kadar olan miktarın, Mısır iç piyasasına verilmesine ilişkin perspektifin önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Habere göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Londra’daki temaslarında, İngilizlerden, Mısır’daki terminallerinin, 12’nci parsel miktarının Avrupa’ya satışı ve sıvılaştırılması için, ihracat alanı olarak kullanılabileceği teyitlerini aldı.

Gelişim halindeki enerji planlarının başarılmasındaki önemli parçanın, Afrodit yatağındaki doğal gazın, deniz altı altyapılarıyla taşınmasının sağlanması olduğunu yazan gazete, Rum Yönetimi’nin bir diğer seçeneğinin de ENI ile işbirliği yapması olduğunu belirtti.

ENI şirketinin CEO’sunun, Güney Kıbrıs’a kısa süre önce gerçekleştirdiği ziyarette, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Afrodit doğal gazının, Mısır’daki büyük yatağa kurulacak olan boru hattı aracılığıyla, Mısır’daki doğal gaz terminaline akacağı şeklinde teyitlerde bulunduğunu belirten gazete, ENI ile işbirliği senaryosunun yararlı bir seçenek olarak addedildiğini yazdı.

Gazete ayrıca, bazı kaynaklara dayanarak, ENI boru hattının Mısır’da son bulması senaryolarının, ilk seçenekler arasında bulunduğunu, ayrıca ENI boru hattının, Mısır’a ulaşmasına ilişkin Dimyat, Pord Said ve Idku olmak üzere üç senaryonun bulunduğunu belirtti.

“TOTAL KALIYOR, DİĞERLERİ GELİYOR”

Öte yandan Politis gazetesi, yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, geçtiğimiz Cuma günü Paris’te Total’in üst düzey yetkilileriyle yaptığı temaslara ilişkin resmi bilgilendirme beklenirken, gelen bilgilerin, iki taraf arasında daha önce yapılan istişarelerin, Fransız Total şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nden kımıldanmayacağı şeklinde olduğunu yazdı.

Total’i, bağlı tutan noktanın, sadece Zohr yatağında yoğun miktarın keşfedilmesi değil, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki 7 ve 8’inci yaptığı araştırmaların sonuçları da olduğunu yazan gazete, Total’in araştırma sonuçları hakkında konuşmadığını ancak cesaret verici sonuçlardan bahsedildiğini belirtti.

Gazete, gayri resmi bilgilere dayanarak, Total’in, 11’inci parseldeki araştırma ve faydalanma haklarının korunmasına ilişkin sözleşmenin yenilenmesi niyetinde olduğunu Rum Enerji Bakanlığı’na ilettiğini yazdı.

Zohr yatağının keşfedilmesinin, gerek bölgede hakları bulunan şirketlerin (Noble, Delek, ENI) gerekse başka şirketlerin, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inin güney sınırlarına ilişkin ilgisini yeniden canlandırdığını belirten gazete, Rum Yönetimi’nin, üçüncü büyük bir şirketin, 12’nci parseldeki konsorsiyuma girişine müsamaha göstereceği şeklinde bilgiler de bulunduğunu yazdı.